Фондът "Национално наследство" на Великобритания публикува списък с най-известните британски замъци с признаци.

На първо място в класацията е замъкът Бликлинг хол в Норфолк, принадлежал на семейството на Ана Болейн, втората съпруга на крал Хенри VIII.

Болейн става жена на Хенри VIII през 1533 г. През 1536 г. тя е обезглавена по обвинение в съпружеска и държавна измяна. В замъка били виждали признака на Ана с отрязана глава на коленете.

Освен това в него "живеели" и други привидения. Един от тях бил рицарят Джон Фастолф, послужил за прототип на шекспировия Фалстаф. Тук се разхождал и убитият на дуел през 1698 г. сър Хенри Хобарт.

В рейтинга е намерил място също замъкът Дънстър в Съмърсет, където по думите на служителите в магазина за сувенири, неведнъж се разхождал "човекът в зелено".

Освен това посетители непрекъснато твърдели, че усещат "заплашителна атмосфера", а от рафтовете в сувенирния магазин неочаквано падали стоки.

На трето място е имението Куъри Банк Мил, Чешър, в което се твърди, че живее призрачна банда.

Четвърта позиция е за Нютън хаус, където през ХVIII в. лейди Елинор Кавендиш била удушена от любовник. Посетителите споделят, че невидими ръце ги стискат за гърлото.

Пето е имението Гибсайт хол, обитавано от "Нещастната графиня".

Списъкът на фонда "Национално наследство" е съставен с помощта на Шиан Евънс, автор на книгата "Призраците: загадъчни истории от Национално наследство".

Авторката твърди, че от 630 отворени за посещение замъци и старинни постройки във Великобритания 230 са населени с призраци.