"Първият гаф в разследването на трагичния инцидент с влака София-Кардам беше недомисленото изказване на министъра на вътрешните работи Румен Петков, който заяви, че няма основания да се смята, че пожарът е бил умишлен".

Това каза Иван Йончев, специализирал мениджмънт по безопасност в Израел, бил е на задгранични мисии в Камбоджа, Ангола, Босна, Косово - като полицейски наблюдател на ООН, рейнджър в Багдад и Киркук.

"Изказването на Петков тласна разследването в погрешна посока", заяви Йончев и подчерта, че "когато се загубят първите часове, става страшно".

Не бяха изпратени кучета и антитерористи, а обикновена дознателка от транспортна полиция. Не бе използвана специалната техника на ДОТИ-01. Тя позволява чрез спектрален анализ въпреки високите температури да се идентифицират следи от течни експлозиви.

Според бившия рейнджър изкривените от температурата вагони говорят, че причината за пожара е свързана със силно запалителна течност или течни експлозиви.

"Не е случайно, че са запалени спалния и кушет вагона - те са заключени и се предполага, че хората спят. При последния тежък инцидент в железниците на гара Буново през 1985 г. беше взривен вагонът за майки с деца", припомни Йончев.

Това, че никой не е поел отговорност, не трябва да ни заблуждава. България е страна на кръстопът и много хора биха могли да намерят причини да организират атентат.

Според Йончев персоналът на влака е бил неподготвен и необорудван за екстремни ситуации.

"Пътниците във влаковете трябва да се обслужват като в самолет - да им се покаже какво трябва да правят в случай на инцидент, а служителите трябва да имат индивидуални средства за защита", заяви бившият рейнджър.

Той посочи, че в Израел проверката на пътниците и багажа започва от входа на всяка автогара и гара.