Canon представи новия си 15-мегапикселов модел EOS 500D, който предлага на фотографите една изключителна комбинация от характеристики. След представянето п рез септември 2008 г. на EOS 5D Mark II - първата EOS камера с марка Canon, която снима видео, сега Canon предлага на клиентите си пълна HD разделителна способност в компактен и лек DSLR.

Новият EOS 500D е с 15.1 мегапикселов APS-C CMOS сензор - идеален за широкоформатен печат и с големи способности за редакция. За снимане в почти тъмни условия EOS 500D предлага висока ISO чувствителност до 3200, която се разширява до 12800, като по този начин фотографите имат възможността да снимат и когато е много тъмно. Забележителното заглушаване на звука е възможно благодарение на DIGIC 4 процесора на Canon.

EOS 500D предлага на всички почитатели на фотографията един нов начин да заснемат своя свят. Той съчетава изключителен статичен образ с Full HD 1080P  запис на видео. За по-продължителни видео записи има възможност за избор между по-ниска резолюция на снимане - 720P или VGA. Вградената HDMI връзка позволява лесен и бърз преглед на снимки и видео клипове на всеки съвместим HDTV.

Разкриване на всеки детайл

Прегледът на изображенията е подсигурен от 3.0 инчовия Clear View LCD екран. Същият екран бе използван и за утвърдения модел 5D Mark II, отброява 920,000 точки за изключително детайлен преглед на изображенията, точен фокус и лесен достъп до системата на EOS менюто. Режимът Live View позволява снимането от  трудни гледни точки, както и опции за контраст и технология за разпознаване на лице (Face Detection). Моделът е идеален за тепърва прохождащите в света  на дигиталната SLR фотография, с компактен стил и фокус и изображение, представено в реално време на LCD екрана.

Бърза обработка, бърз фокус

DIGIC 4 процесора на Canon развива продължителна скорост на снимане до 3.4 фрейма в секунда (FPS) за над 170 JPEG файла. Като използва широкообхватната AF система на Canon, която включва 9 индивидуални сензора, включително централна хикс-образна точка с изключително прецизен сензор за f/2.8 или по-бърз обектив - това прави възможно улавянето на действия по-кратки от секундата.

Благодарение на CMOS сензора, DIGIC 4 успява да постигне изключителна редукция на шума и 14-битова обработка за плавна градация на тоновете и естествените цветове. Освен това, DIGIC 4 удовлетворява потребностите на всеки фотограф, като позволява ултрабързо стартиране на апарата и дава възможност за преглед на изображението, което снимащият иска да постигне.

Отличително EOS качество

Въпреки лекото и компактно тяло на  EOS 500D, той носи всички белези на системата EOS. Всеки детайл на EOS 500D - от големият и ярък визьор до популярната интуитивна система на менюто EOS - е с цел да осигури на потребителите си снимане от световна класа.

Качеството на изображението е защитено от интегрираната изчистваща система на EOS (Integrated Cleaning System), която намалява, отблъсква и премахва прахта от сензора. По-упоритите частици могат лесно да бъдат отстранени с помощта на Dust Delete Data (която може да бъде добавена към изображението в самия фотоапарат) и включения софтуер на Canon Digital Photo Professional.

Програмата Digital Photo Professional предлага лесно разбираем RAW пакет с функции като опция за бърз преглед (quick check tool), за изрязване (cropping tool) и за маркиране (stamp tool), плюс възможността за промяна на яркостта, нивото на светлината и стила на снимките в RAW изображения. Софтуерът съдържа още EOS Utility и редактор Picture Style за постигането на изключителна изразителност на снимките.

Съвместимостта с цялото разнообразие от обективи EF и EF-S и EX-сериите,  Speedlites позволява създаването на уникална система за снимки за всеки индивидуален потребител. Тук са включени изключително компактния и мощен нов K265 с отразяваща (bounce) и приближаваща (zoom) глава, както и презареждане само с 2 AA батерии.

"EOS 500D надхвърля очакванията на фотографите, като комбинира изключителни снимки и пълен HD видео", споделя Rainer Fuehres, директор на Canon Consumer Imaging за Европа. „Почитателите на фотографията сега могат да запечатат най-важните за тях моменти по начин, който съответства на тяхната креативност."

"Всеки клиент на Canon може да се регистрира за услугат CANON iMAGE GATEWAY, която дава достъп до последната EOS информация, полезни актуализации и ексклузивно EOS съдържание, както и инструменти, които позволяват на потребителите да създават свои собствени видео под-касти и да съхраняват изображения онлайн.

    * 15.1 мегапикселов APS-C CMOS сензор
    * Пълно HD записване на видео с възможност за гледане на HDTV
    * ISO 100-3200 (който може да се разширява до 12800)
    * 3.4 fps продължително снимане
    * До 170 големи JPEG изображения in a single burst
    * 3.0" ClearView LCD дисплей с Live View опция
    * 9-точкова AF област с cross type centre point
    * Високоскоростно DIGIC 4 изпълнение и изключително качестви на изображенията
    * Интегриана система за почистване (EOS Integrated Cleaning System)

Пълна съвместиност с обективите Canon EF и EF-S lenses и сериите EX Speedlites, включващи K265, L224 и L225.