Българският проект „Пътешествие из България" спечели една първа и една втора награда на Шестия европейски форум на учителите-новатори (Innovative Teachers Forum 2009), провел се в австрийската столица от 24 до 26 март 2009 г.

Форумът се организира от Майкрософт в рамките на глобалната образователна инициатива "Партньори в познанието".

Проектът бе отличен в категорията „Изборът на учителите", която се присъжда с гласуване на всички учители, участвали във форума - над 150 представители от всички европейски държави.
Второ място в категория „Изборът на учителите" спечели Белгия, а трето Азербайджан.

Втората награда присъдена на българския проект „Пътешествие из България" бе в категорията „Иновации в съвместната работа".
Тя се присъжда от международно жури включващо представители от 25 държави.

Останалите 2 категории, в които се отличават проекти са „Иновации в информационните и комуникационните технологии" и „Иновации в съдържанието".

Проектът „Пътешествие из България" представя в снимки природни и исторически забележителности от цяла България.
Създаден е от ученици от първи до четвърти клас, ръководени от 32-ма учители от 25 училища в страната.

Целта на проекта е да представи специфични и интересни места от конкретно населено място през погледа на децата. Идеята за проекта е на доц. Румяна Папанчева и д-р Красимира Димитрова от университет „Проф. д-р Асен Златаров", гр. Бургас.

„Българските учители - новатори, представени на Европейския форум във Виена получиха своето признание за неуморната и всеотдайна работа в името на модерно и иновативно българско образование", коментира Теодора Върбанова, мениджър „Образователни програми", Майкрософт България.

„Най-после България се появи и на европейската образователна карта по категоричен и неоспорим начин", бяха първите думи на доц. Румяна Папанчева, един от ръководителите на проекта „Пътешествие из България".

 „Бих искала да благодаря на всички български учители, които работиха по проекта, а също и на Майкрософт България за подкрепата, която осигурява за въвеждането на проектнобазираното обучение в училищата", каза д-р Красимира Димитрова, която получи и наградите от името на българския екип.