Вече 12 хиляди души тестват официално Windows Vista SP1, в които има DirectX 10.1.

За да можете обаче да видите някакви разлики ще ви е нужен както DirectX 10.1, така и видеокарта предлагаща хардуерна поддръжка за него. Според AMD, такива ще бъдат ATI Radeon HD 3800 серията. Те още мислят, че новите програмни интерфейси заложени в обновената версия на DirectX ще "отключат истинската магия на графичните процесори".

"DirectX 10.1 продължава основната структура и програмен модел на DirectX, като в същото време добавя допълнителни подобрения. Пакетите от инструкции са обновени до Shader Model 4.1. Новите функции могат да бъдат условно разделени в 3 категории:

  • Нови способности за обработка на текстури и работа със сенки
  • Подобрения при anti-aliasing (изглаждане на ръбовете)
  • По-тясно специфицирани подобрения

Service Pack 1 за Windows Vista се очаква в началото на следващата година, като заедно с него трябва да излезе и Windows Server 2008 с кодовото име Longhorn.

"DirectX 10.1 предлага разширени възможности в програмния интерфейс, които оправят някои досегашни ограничения при DirectX 10, и отключват техники, които ще вдигнат нивото на 3D графиката през 2008 година, а и след това. Някои от тези разширения са глобално осветление позволяващо осветление и качество на сенките в рендирани в реално време, подобрени методи за изглаждане на ръбовете за намаляване на "премигващи артефакти", и някой по-тясно специфицирани разширения за подобряване на съвместимостта", се казва в заключението на доклада на ATI за DirectX 10.1