Собственоръчно написано меню от Уинстън Чърчил показва, че той е пиел на закуска уиски и е пушел пура, съобщи в. "Дейли телеграф".

Когато летял за САЩ за последен път като министър-председател на Великобритания с полет на британската държавна авиокомпания през юни 1954 г., Уинстън Чърчил не харесал предложеното му меню за закуска.

Той първо се опитал да го коригира, а накрая го написал наново на гърба.

Чърчил пожелал закуската си върху два подноса, като е написал: "Първи поднос: Яйце, препечена филийка, конфитюр, масло, кафе с мляко, кана студено мляко, студено пиле или месо".

"Втори поднос: грейпфрут, захарница, чаша портокалов сок, уиски със сода".

След това добавил: "Измийте си ръцете, пура". Заедно със своя министър на външните работи Антъни Идън Чърчил посетил САЩ в разгара на Студената война за последен път като британски премиер.

Менюто било запазено от стюарда и сега се продава на търг заедно с вестникарски изрезки с отзиви за посещението. Ричард Уестууд-Брукс, който го продава, казва: "Това е един от най-забележителните сувенири, свързани с Чърчил. Менюто показва как обилно си е похапвал и попийвал на закуска, след което е изпушвал пура. Свикнали сме да свързваме този тип угаждане с Чърчил. Успокояващо е, че си е хапвал толкова сладко на 80 години".

Менюто, по което има няколко задрасквания и мастилени петна, се очаква да донесе 1500 британски лири, когато бъде продадено от аукционната къща "Мълокс" в град Лъдлоу, Шропшир, на 23 април.