Демократът Барак Обама прехвърли психологическата бариера от 200 избиратели при необходими 270 за спечелване на президентския пост. Около 5 часа българско време кандидатът на Демократическата партия разполагаше с 207 избиратели срещу едва 89 за неговия съперник за поста Джон Маккейн. Като сигурни знаци за окончателна победа на сенатора от Илинойс наблюдатели посочват победите му в щатите Пенсилвания, Илинойс, Флорида, Охайо и Ню Йорк и с общо избирателни гласа си осигури формалния избор за 44-ти президент на САЩ.

„След победата на Обама в Охайо получих достоверен сигнал, че всичко приключва за Маккейн“, заяви политическата коментаторка Тара Уол в студиото на Си Ен Ен.

Демократическият кандидат спечели близо двегодишната битка за Белия дом на президентските избори и победи съперника си републиканец, предаде Ройтерс, като цитира прогнозни резултати на американските медии.

47-годишният сенатор от щата Илинойс Обама ще стане първият афроамериканец, който ще влезе в Белия дом. Той ще положи клетва като 44-ия президент на САЩ на 20 януари 2009 г.

Предварителните резултати от анкети на гласували американци показват, че кандидатът на демократите за президент Барак Обама е получил подкрепата на жените,  чернокожите и испаноговорящите, докато белите са гласували за Джон Маккейн, предаде Асошиейтед прес.

Малко повече от половината бели избиратели са подкрепили Маккейн - на изборите през 2004 г. гласовете на белите за Джордж Буш са били със 17% повече, отколкото тези за съперника му Джон Кери.

Маккейн е получил подкрепата на малко повече от половината възрастни граждани, както и на белите гласоподаватели от работническата класа, показват анкетите.

За Обама са гласували над половината от жените, две трети от испаноговорящите и почти всички чернокожи американци, използвали правото си на глас.