Започна гласуването за 44-ти президент на САЩ. Първи отвориха врати избирателните секции в североизточния щат Вермонт. Това съобщиха от районната избирателна комисия. Освен това избирателите ще подновят една трета от представителите в Сената, както и цялата Камара на представителите. Според проучванията демократите ще си осигурят мнозинство в Конгреса. Повечето от избирателните секции ще отворят между 10 и 12 ч по Гринуч. В останалата част на САЩ изборите ще започнат между 13 и 15 ч по Гринуич, в Аляска - в 16 ч, а в Хавай - в 17 ч. Първите резултати може да бъдат обявени от големите американски телевизии към 23 ч по Гринуич (1 ч българско време).

След 22 месеца предизборна кампания, най-дългата и най-скъпата в американската история, денят на президентския вот настъпи. След епична кампания гласоподавателите могат да предизвикат политическо прегрупиране във Вашингтон, като демократите се стремят към големи постижения в Сената и Камарата на представителите след осемте бурни години под ръководството на Джордж Буш.
Най-дългата и най-скъпата кампания за Белия дом приключи в полза на демократа Обама, който води в националните проучвания.

На фона на най-тежката финансова криза от 30-те г. на миналия век и на американско военно присъствие в Ирак и Афганистан и Обама, и Маккейн обещаха да възстановят самоувереността на световната суперсила. Очаква се над 130 млн. души да гласуват.

Шансовете на Барак Обама да спечели изборите днес са се покачили с два процента и вече са 90,6 на сто, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация на американската букмейкърска фирма "Интрейд". Шансовете на републиканеца Джон Маккейн са спаднали с 1,8 процента и сега са едва 10,4 на сто.

Фирмата започна да събира залози за двамата още от 2007 г. Тогава обаче шансовете на демократа бяха близки до нула процента. "Интрейд" е създадена през 1999 г. и твърди, че нейните прогнози, на базата на които взима залозите, са най-точни. Компанията се гордее, че през 2004 г. е познала, че Джордж Буш ще бъде преизбран за президент и че е отгатнала тогава и резултатите от гласуването във всички 50 щата.

Барак Обама вече победи в президентските избори в малкото градче Диксвил Ноч, в щата Ню Хемпшър, където рано тази сутрин приключи гласуването за президент на САЩ, предадоха световните агенции. По традиция, датираща от 1948 година, жителите на това градче имат право да гласуват преди всички други в Щатите - веднага след полунощ местно време (7 часа българско). Избирателната активност е била 100 процента. Обама е спечелил пред Маккейн с 15 на 6 гласа.

Над 29 милиона американски граждани вече гласуваха по време на предсрочния вот. Според предварителните проучвания кандидатът на Демократическата партия Барак Обама води пред съперника си републиканец Джон Маккейн в шест от осемте ключови щата.

Проучването на "Вашингтон пост" и ЕйБиСи Нюз прогнозира, че 60 процента от гласувалите са подкрепили кандидатурата на Барак Обама, 40 процента са гласували за Джон Маккейн. Тези прогнози очертават коренно различна картина от предварителното гласуване в предишни президентски избори. Обикновено в ранното гласуване надмощие са имали републиканците, но не и този път.

Предсрочното гласуване става все по-популярно в САЩ. През 2000 година от това право се възползваха 15% от регистрираните избиратели. Четири години по-късно те бяха вече 20%, а през 2006 г., когато в страната се провеждаха промежутъчни избори за Конгреса, в предсрочното гласуване взеха участие 25% от американците, имащи право на глас.

Технологията на американските избори за президент е може би най-сложната в света. Изборите се организират винаги в първия вторник на ноември. На практика в САЩ национални избори няма. Президентът се избира чрез непряко гласуване, като поради федеративния характер на държавата всеки щат се произнася по кандидатурите за Белия дом.

Това означава, че може да се спечелят повече гласове и въпреки това да се загуби битката за Белия дом. Така се случи през 2000 г. с кандидата на демократите Албърт Гор.

Сламката, за която се хваща Джон Маккейн и републиканците, се нарича "ефектът Брадли". Том Брадли е афроамериканец, който дълги години бе кмет на Лос Анджелис. През 1982 г. той се кандидатира за губернатор на Калифорния. Всички допитвания и всички вестникарски заглавия му предричаха лека победа, но Брадли загуби от белия републиканец Джордж Дукмеджян. Стана ясно, че респондентите, отговаряйки на въпросите, не са искали да признаят своите расови предразсъдъци, пише руският вестник "Известия".

Случайно съвпадение е, че на 4 ноември се навършват 70 години от знаменитото радиопредаване по романа на Хърбърт Уелс "Война на световете". То е предизвикало паника сред слушателите, които остават с убеждението, че на Земята са кацнали извънземни. Ако на 4 ноември афроамериканец стане обитател на Белия дом, това ще бъде не по-малко чудо, от кацането на извънземни на Земята, коментира изданието.