От една година Веселин Нинов оглавява Държавно горско стопанство - Ботевград. В навечерието на седмицата на гората, която стартира от 6-ти април, той даде специално интервю за botevgrad.com.

botevgrad.com: Колко случая на незаконна сеч са регистрирани от Ваши служители през миналата година и колко от началото на 2009 год. до този момент? Според Вашата статистика в кой район на нашата община най-често се извършва незаконна сеч?

Веселин Нинов: През 2008 г. са в ДГС Ботевград са съставени 243 акта, а от началото на 2009 г. до момента 50 акта по Закона за горите за незаконна сеч, транспортиране или съхраняване на незаконно добита дървесина. Освен това с констативни протоколи са регистрирани още над 40 случая на незаконна сеч, за които не са установени извършителите. Най- много са нарушенията в землищата на град Ботевград, с. Литаково, с. Новачене и с. Трудовец, но миналата година имаше и особено фрапиращ случай в с. Липница. За около една седмица там бяха отсечени над 200 куб. дърва. Това деяние е резултат от мълчаливото бездействие на горския стражар. Въпросният горски бе веднага отстранен от работа, а за целия случай сезирахме окръжна прокуратура. В момента се води разследване по случая. В Литаково и Новачене има няколко групи от роми които системно секат незаконно дърва – било в горски фонд, поречия на реки и дори овощни дървета в частни имоти. В Ботевград и Трудовец, освен ромите, има няколко системни бракониери и техни групички, които секат и продават незаконно дърва.


botevgrad.com: Какъв е размерът на наложените санкции за двата периода?

Веселин Нинов: През 2008 г са издадени наказателни постановления, с които са наложени санкции за 53 344 лева, конфискувани са 4 броя резачки, 10 броя каруци и автомобили, 2 коня, 80 куб. М дърва и 15 куб. м строителен материал.
От началото на 2009 г. са наложени санкции за 10355 лева, конфискувани са 6 броя каруци , 40 куб. м дърва и 5 куб. м строителен материал.

botevgrad.com: Постигате ли добра събираемост?

Веселин Нинов: За съжаление все още събираемостта на наложените глоби е твърде ниска – около 3 %. Това кара повечето нарушители да се чувстват безнаказано и да продължават да извършват незаконна сеч.

botevgrad.com: Какви мерки сте предприели към момента за ограничаване на незаконната сеч в района?

Веселин Нинов: Имаме постоянно дежурни служители във всеки участък, които патрулират по график. В охраната, освен горските надзиратели, които са 22-ма на брой, са ангажирани всички служители на горското стопанство. Освен това периодично идват горски стражари от районната дирекция по горите и специализираните звена към ДАГ. Проверки се правят по горските райони, пътната мрежа, цеховете и складовете за преработка на дървесина и дърва за горене, а така също и по личните дворове. На територията на стопанството ще има група, която ще обикаля дворовете, улиците и ще проверява произхода на всяка дървесина. При липса на документи и марка дървата ще бъдат конфискувани, а на собствениците - съставяни актове и налагани глоби.


botevgrad.com: Смятате ли проблемът с незаконната сеч може да бъде решен? Какви са санкциите, които се налагат на нарушителите?

Веселин Нинов: Разбира се, че може да бъде разрешен или поне нарушенията да са в поносими размери. Определено мога да твърдя, че на територията на ДГС Ботевград няма организирана престъпност, занимаваща се с добив на дървесина, но обективните условия в района – развита пътна мрежа и лесен достъп от всевъзможни места, съчетани с големия брой ромско население и увеличаващата се безработица в последните месеци, са фактори, които водят до нарастване броя на посегателствата в гората.


botevgrad.com: Предвижда ли се залесяване на територията на Ботевград през настоящата година?

Веселин Нинов: Планирано е залесяване на 328 дка нови гори. Залесяването ще бъде с дъб, бук, бял и черен бор и смърч в зависимост от месторастенето.

botevgrad.com: Успяхте ли да се справите с щетите от ледолома? Какви са действията Ви в тази насока?

Веселин Нинов: Усвояването на ледоломната маса е най-големият ни проблем, но за съжаление, въпреки че на място създадохме нужната организация, работата върви с много слаби темпове. Основната причина е спада на пазара и липсата на търсене на дървесина, макар че цените са с около 25% по-ниски от миналата година. Основните консуматори - заводите за преработка на дървесина, затвориха и от месеци не са приели и един кубик дървесина. Значително намаля търсенето и на строителна дървесина за производство на мебели. При тази тежка ситуация на пазара сме поставени при равни условия на конкуренция с другите горски стопанства – плащаме еднакви тарифи към държавата, без да се отчита, че при нас се добива само паднала дървесина при много по-тежки и опасни условия на труд и с много високи разходи за пробиване на пътища до недостъпните райони. Получава се така, че други стопанства продават с добра печалба на цени по-ниски от себестойността на дървесината при нас. Да не говорим за частните и общинските гори, които могат да си позволят още по-ниски цени, тъй като не внасят тарифни такси към държава, а и на практика не харчат нито лев за охрана, защото това е задължение на държавните горски и ловни стопанства. С колегите от Етрополе, ДДС “Витиня” и Своге сме пращали десетки писма с предложения как да бъде организирано и гарантирано усвояването на дървесината от ледолома в нашите стопанства, но никакви адекватни решения и мерки не се вземат по този въпрос повече от година. Ще бъде похабена дървесина за милиони левове, а екологичните последици за тези райони засега са непредвидими. На фона на тези трудности се поставят и други бариери. Така например общинският съвет в Правец гласува решение с което въведе такса от 10 000 лева за разрешително за камионите, които извозват дървесината. Поставиха се забранителни пътни знаци на всички улици и съответно полицията е длъжна да съставя актове и глобява водачи на иначе напълно редовни автомобили. Вярно е, че се нанасят щети на пътищата, но искам господата вземащи подобни решения да не ограничават погледа си само в границите на населените места, а върху цялото землище – полето, гората. Тук искам да подчертая, че ако не успеем да запазим средата около нас, въпрос на време е да бъдем наказани от природата. Всички помним пороя в Трудовец и последствията от него. Дано занапред да не се правят много “предизборни” улици с 3-4 см асфалт, а такива,  че да могат с години да ни служат за нормален транспорт.

botevgrad.com: През настоящата година Горското стопанство ще продава дърва за огрев. Бихте ли разяснили по-подробно как ще процедирате в тази връзка, както и на каква цена ще продавате кубик дърва?

Веселин Нинов: Оповестили сме до всички кметове, че тази година ще продаваме дърва на населението на цена от 45 лева за кубик с доставката. Записването става в кметствата или директно в Горското в Ботевград. Тази цена ще бъде гарантирана за всеки записал се. Освен на местното население, ще продаваме дървесина и на други клиенти, включително и за износ. Няма как да се прогнозира отсега нивото на цените след няколко месеца, но обикновено в края на лятото и есента търсенето нараства и цената скача. Ето защо съветвам хората да не чакат последния момент, за да се снабдят с дърва.

botevgrad.com: Горското стопаство ще продължи ли да предлага дърва за огрев и в бъдеще?

Веселин Нинов: Да, определено. Имаме намерение да сме основен доставчик и ние да определяме пазарните цени – това е начина да пресечем кражбите на дървесина и да осигурим достатъчно количество дърва на нормални цени за хората.


botevgrad.com: Какви са акцентите в дейността на Горското стопаство през тази година?

Веселин Нинов: На първо място е усвояването на ледоломната дървесина и възобновяването на пострадалите площи с нови гори, подобряване на организацията по охраната и законността в горите. Нещо ново, което започнахме е озеленяването – производство и продажба на дървесни, храстови видове и цветя, проектиране, създаване и поддържане на паркове и зелени площи. Обособихме отдел в стопанството, който ще се занимава с тази дейност и се надявам това да ни донесе допълнителни приходи, като същевременно сме полезни на общините в Ботевград и Правец за създаването и подръжката на зелените площи и паркове. Една от моите детски мечти е Ботевград да има хубав и организиран горски крайградски парк с всички условия и съоръжения – чешми, пейки, беседки, барбекюта, езера, алеи за разходка и екстремно колоездене, където хората да излизат, да почиват, да чувстват природата, децата да играят и се възпитават колко важна за живота на хората е гората. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да запазим нашата гора и да имаме след време такъв парк.