Майкрософт разшири семейството си от сървърни операционни системи с новия продукт Windows Server 2008 Foundation, предназначен за малки компании с до 15 компютъра. Те могат да го използват като платформа за своите приложения и бази данни, за основни сървърни услуги, като споделяне на файлове, принтиране и отдалечен достъп до ресурси, както и за хостване на уеб приложения.
Windows Server 2008 Foundation е ценово-ефективно решение, което предлага сигурността, надеждността и лесното управление на платформата Windows Server.
“Ще даряваме част от приходите от Windows Server 2008 Foundation на TechSoup.org и Telecentre.org, две организации, фокусирани във внедряване на новите технологии в неправителствени организации по целия свят. Гледаме на този продукт като възможност за създаване на техническа и финансова основа за осигуряване за бизнес ръст в този важен сегмент”, каза Стив Балмър, главен изпълнителен директор на Майкрософт.
Ако бизнесът на клиента се разрастне, той лесно ще може да премине към други решения от портфолиото Windows Server, без да губи направената вече инвестиция, подчертаха от компанията.
Windows Server 2008 Foundation е опростено и евтино решение за малки компании, които не са ползвали сървър до момента, коментира Ал Жилен, вицепрезидент на IDC.
Като начало, Майкрософт ще предлага сървъра в 40 страни и на няколко езика – започвайки с английски, китайски, японски, бразилски, испански и турски. Очакват се още локлизирани версии през следващата година.
На българския пазар Windows Server 2008 Foundations ще започне да се предлага в последното тримесечие на 2009 г., уточниха от Майкрософт.