Бета версия на софтуера за лесна настройка на голям брой компютри едновременно Acronis Snap Deploy 3.0 вече e на пазара, съобщиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор.

Сред новите възможности на продукта е функцията Wake-on-LAN, която позволява отдалечено първоначално зареждане на изключени компютри, дори ако те не се намират в една мрежа с Acronis Deploy Server, пише technews.bg

Друго нововъведение е масовата инсталация по предварително зададен график. Добавена е и централизирана конзола за управление, която позволява на ИТ мениджърите да създават и управляват задачите по масовата инсталация от едно място.

Acronis Snap Deploy 3.0 поддържа напълно Microsoft Windows Server 2008 и предлага гъвкаво лицензиране едновременно за работни станции и сървъри.

Функцията за масова инсталация по желание на клиента позволява на оторизираните крайни потребители сами да инсталират системи, като избират предварително конфигурирана задача от менюто за първоначално зареждане в мрежата.

По отношение на сигурността, продуктът включва филтриране на MAC, възможност за защита на изображение с парола и предотвратяване на неупълномощено изпълнение на компонентите за първоначално зареждане на Acronis.

Компанията разчита на потребителите, които тестват бета версията, да прекарват от 3 до 5 часа седмично със софтуера за период до два месеца.

След което от тях ще се очаква да предадат доклади за способностите на продукта и за подозрителни бъгове.

"Вместо да настройват всяка машина индивидуално и после да инсталират приложенията, потребителите могат да инсталират бързо стандартно, еднакво изображение - включващо всички приложения - на всяка машина.

Служителите започват да работят активно на новите си системи в рамките на минути, а не на часове или дни", обяснява Уолтър Скот, главен изпълнителен директор на Acronis.

Конфигурациите на изображения, създадени от Acronis Snap Deploy, могат да бъдат инсталирани от оптичен диск или да бъдат едновременно масово инсталирани към десетки или стотици компютри в локалната мрежа.

Със софтуерната добавка Acronis Universal Deploy, която се лицензира отделно, ИТ мениджърите могат да настройват нови системи с различен хардуер и все още да използват оригинално запазените изображения.

Драйверите за устройствата се избират автоматично или ръчно, за да се осигури правилното първоначално зареждане на компютъра.

Финалната версия на Acronis Snap Deploy 3.0 се очаква да се доставя онлайн най-късно от месец май.

Продуктът е напълно съвместим с предходната версия 2.0, както и с всички останали продукти на Acronis и поддържа 32 и 64-битови системи.