Педиатри от Университета в Тел Авив намериха научно доказателство, че момчетата са изложени на много по-голям риск, отколкото момичетата в утробата на майката преди да се появят на бял свят и по време на самото раждане.

Анализирайки данните от 66 хиляди раждания, израелските акушери са установили, че мъжките рожби са изложени на големи и многобройни рискове. Износването на мъжкия плод протича по-тежко, изложено е на опасността от преждевременно раждане и цезараво сечение заради прекомерния растеж на ембриона в матката.

По принцип момчетата не спадат към категорията високо рискови раждания, но, като цяло, те са по-уязвими към различни негативни последици, при това не само докато са в коремите на своите майки, но и през целия си живот.

Известен факт е, че мъжете живеят по-малко, отколкото жените, мъжкият организъм е по-възприемчив към инфекции и по-трудно се справя с тежките заболявания. Експертите също така са открили, че момчетата имат повече здравословни проблеми след раждането си. Заради всичко изброено по-горе, медиците са стигнали до извода, че мъжете могат да бъдат признати за "по-слабия пол".