Американски физици са извършили пробив в разработката на метод за получаване на енергия чрез ядрен синтез, съобщи БТА.

По данни на в. "Дейли мейл", учени от Националния комплекс за лазерни термоядрени реакции (NIF) в Калифорния са създали най-мощния лазерен импулс в историята на човечеството. С негова помощ в бъдеще ще бъде решен въпросът с недостига на електрическа енергия.

Специалистите са изследвали метода за получаване на енергия чрез термоядрена реакция - процес, който прилича на този във водородните бомби. На 5 юли с помощта на набор от 192 лазера физиците са успели да генерират импулс с максимална мощност 500 трилиона вата, което е хиляда пъти повече, отколкото е едномоментното потребление в целите Съединени щати. На този етап продължителността на импулса е много малка - само 23 милиардни части от секундата.

С помощта на мощен лазер учените са облъчвали кълба, изработени от водородните изотопи деутерий и тритий. Под влияние на излъчването на лазера те са се нагрявали до много висока температура и са се свивали стотици пъти, в резултат на което е имало сливане на атоми и емисии от неутрони, с които може да се нагрява вода и, следователно, да се задвижва парна турбина на електрогенератор.

Като "огромно постижение" д-р Ричард Патресо, ст.н.с. на Масачузетския технологичен институт, определи опита. Освен във водородните бомби, досега подобен импулс е съществувал само в недрата на звездите, отбелязва Нюзру.

Заради невероятно малката продължителност на импулса, общото количество на получената енергия не е толкова голямо, затова то се натрупва в огромни кондензатори.

През следващите две години учените ще продължат да облъчват кълбата от водород. Целта им е количеството получена енергия да стане сравнима с изразходваната за импулса.