Над един милиард евро годишно са печалбите на престъпните групировки у нас, които се занимават с трафик на хора. Това става ясно от доклад, изготвен от фондация „Риск монитор” и посветен на прането на пари от трафик. Според доклада 70 на сто от проституиращите момичета в Белгия са българки. Страната ни се нарежда на първо място и по износ на бебета за Гърция.

Близо 10 000 българки стават жертва на трафик годишно, сочат данните в доклада. В последните месеци се е увеличил и броят на българските проститутки в страни като САЩ и ЮАР, където има добре развити мрежи за трафик на момичета. Най-много за момента са българките, работещи като компаньонки в Белгия, разкрива Георги Петрунов от фондацията.

1 350 000 000  евро годишно печели българската мафия, занимаваща се с трафик на момичета, става ясно още от доклада. Схемите за пране на пари от трафик на хора най-често минават през луксозни бутици, авто-къщи и аутлети. Отскоро се забелязва, че хора, занимаващи се с този вид бизнес, инвестират и в земеделието.

Зам.-посланикът на САЩ Александър Караянис съобщи по време на представянето на доклада, че за съжаление, въпреки усилията на българските власти, все още напредъка в борбата срещу това престъпление у нас не е голям. Антоанета Василева от  Националната комисия за борба с трафика на хора  заяви, че в Гърция бебе момченце струвало 18 000 евро, а за момиченцата се давали 13 000-14 000 евро. Сумите се получавали на два транша. В повечето случаи обаче майките ромки не получавали никакви пари или едва около 2000-3000 евро.