До момента няма данни за жертви или пострадали сред моряците на отвлечения кораб „Маласпина Касъл”, на който има 16 българи, каза в предаването „Денят” на Дарик заместник- министърът на външните работи Милен Керемедчиев, който оглавява създадения във външно министерство Кризисен щаб, натоварен да работи по случая. Имената на похитените са известни, но не се обявят по желание на техните роднини, допълни Керемедчиев. Ето какво още каза той:

„Това явно е един доходоносен бизнес. Тук не говорим за похищаване на хора, а най-вече на кораби с товар с цел откуп, а екипажите на кораби просто ги управляват, така че, говорейки за откуп на кораб със стока това са търговски преговори, които трябва да бъдат проведени между корабособственика или чатрьора на този товар и похитителите. До момента винаги са се водили такива преговори”, обясни Милен Керемедчиев.

Запитан до колко дни се надява историята с нашите сънародници и с целия екипаж да приключи, той отговори така: „Разбира се, първо, похитителите трябва да установят контакт с корабособствениците и да предявят своите претенции. Много често исканата сума за откупа е в пъти по-голяма от това, което реално се получава. Това вече е въпрос на преговори между корабособственика и похитителите, така че не мога да се ангажирам с определени срокове, но при всички положения първата стъпка ще бъде за създаване на контакт и този контакт трябва да дойде от страна на похитителите”.

Заместник- министърът на външните работи Милен Керемедчиев потвърди, че преди около два месеца е бил поискан откуп за отвлечената на 5 ноември миналата година в Сомалия Данка Пачова. Похитителите са поискали откупа от неправителствената организация „Действие срещу глада”, изпратила българката и другите похитени заедно с нея граждани на страни от ЕС. Водят се преговори между организацията и похитителите, подчерта Керемедчиев, който в момента на е на посещение в Москва. Ето какво още каза той по отношение за исканата сума за нашата сънародничка:

„Исканата сума е голяма, но много често тя се намалява в пъти, даже в десетки пъти. Затова нека докато текат преговорите да запазим дискретност, защото според мен това би навредило и на преговорите, които се водят в момента”.

От ефира на Дарик Милен Керемедчиев обеща в момента, в който се върне от Москва да се срещне с родителите на Данка, за да поговори с тях и да им даде по-конкретна информация, която не би искал да разпространява. Той увери, че преговори се водят, състоянието на сънародничката ни е стабилно, не е застрашен животът й.

По-рано стана ясно, че капитанът на отвлечения кораб „Маласпина Касъл” се казва Дарин Матеев Друмев и е от Сливен, но живее във Варна. Той е последният командир на дивизиона подводници на военноморските ни сили. Корабът беше похитен в понеделник от сомалийски пирати, докато изпълнявал курс от Новоросийск до Китай, натоварен с желязо. Пиратите се държат добре с моряците от похитения кораб "Маласпина Касъл". Това пък е мнението на Цветан Гъдев, управител на "Б Нави България", представител на италианския корабен оператор "Б Нави шийп мениджмънт". Той увери, че фирмата ще направи всичко възможно за освобождаването на кораба и екипажа.