Малко вероятно е пиратите да посегнат на живота на българския капитан на кораба "Ейшън Глори", защото това би провалило преговорите за искания от тях откуп. Това съобщи пред Дарик морски експерт, пожелал анонимност.

Руски сайтове разпространиха новината, че капитанът на "Ейшън Глори", българинът Велико Великов, е бил убит от сомалийците, а корабът е бил използван за нападения върху други плавателни съдове.

Морски експерти разказаха пред Дарик, че исканият от сомалийците откуп вероятно е голям заради скъпия товар на борда на автомобиловоза - леки коли. Размерът на сумата бави и преговорите между корабособственика - фирмата "Зодиак" и похитителите. Вероятно става въпрос за сума, която е в пъти по-голяма от исканите 2 милиона долара за "Маласпина кесъл", твърдят източници на Дарик. По неофициална информация, за освобождаването на "Маласпина Кесъл" пиратите са получили 800 000 долара. Експерти твърдят, че не може да се каже кога ще приключат преговорите и кога плавателният съд ще бъде освободен.

Не се изключва възможността пиратите да се ръководят от хора извън Сомалия, които да "дърпат конците" на подобни отвличания.

Два кораба с българи на борда - "Ейшън Глори" и "Сейнт Джеймс Парк" повече от три месеца са в плен на пиратите. На двата плавателни съда има общо 13 българи.