Капитанът и старши помощникът му са откраднали телефона на един от главатарите на пиратите, научи Дарик от близки на българските моряци. Тази дръзка постъпка на кап. Дарин Матеев и помощник-кап. Николай Янчев е помогнала изключително много за щастливата развръзка с отвлечения кораб.

Двамата са отмъкнали мобилния телефон на сомалиеца още в първите дни след отвличането и са успели да проведат няколко много важни разговора, с което са ускорили преговорите за освобождаване на кораба и неговия екипаж. Ситуацията е била много напрегната, тъй като пиратът е установил липсата на телефона си и трескаво започнал да го търси. Българските моряци обаче успели да го върнат на мястото му, без похитителите да разберат, че са го ползвали.

Тази сутрин в ефира на Дарик Варна кап. Цветан Гъдев - управител на „Б Нави България", представител на италианската фирма-оператор на кораба "Маласпина Кесъл" каза, че освободените от сомалийските пирати български моряци са в добро настроение, но все още притеснени корабa да не бъде отвлечен отново. В момента той се намира в открития океан на около 400 мили от бреговете на Сомалия и в края на седмицата се очаква да пристигне в Коломбо, Шри Ланка.

Все още не е ясно каква част от екипажа ще се върне в България, поясни Гъдев. Всеки моряк ще получи обезщетение в размер на 100% от възнаграждението си за всеки ден, прекаран в опасния район. Предвидени са и допълнителни компенсации, които да покрият щетите от откраднатите от пиратите лични вещи на моряците, сред които дрехи, компютри и мобилни телефони.