Бразилските телевизионни сериали са причинили рязък спад в раждаемостта и увеличаване на разводите. Това е категоричното заключение на учените, които са наблюдавали личния живот на хиляди семейства в периода 1971-1991 година.

Според учените сериалите имат директно влияние върху поведението на хората и по-специално там, където са получавали предаванията на телевизионния канал "Глобо" - основният разпространител на "сапунките" в Бразилия. Ако в продължение на две десетилетия по тези места гражданите не са гледали латино сериалите, в страната щяло да има "три милиона бебета в повече, а над 800 000 брака щели да бъдат спасени", смятат изследователите.

Учените са категорични, че има пряка връзка между демонстрирането на модерния начин на живот в сериалите и преди всичко налагането на еманципираната жена и разпада на традиционния начин на живот и увеличаването на разводите.

"Жените, където се излъчват сериалите на "Глобо", раждат много по-малко в сравнение с останалите части на Бразилия", твърдят още местните учени.