Депутатите от временната парламентарна комисия за промени в изборното законодателство приеха предложението изборите да се провеждат в работен ден.

Този ден ще се обявява за неработен.

Замисълът, според вносителя Яни Янев, е не изборите да се повеждат задължително в работен ден, а просто предлаганата от него идея да е предвидена в закона, когато това се налага.

Днес комисията отхвърли предложението на Елеонора Николова, Антонела Понева и Мария Капон при установяването на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, кандидатите за народни представители да се заменят с друг „с по-чисто минало".

Освен това не бе прието и предложението за създаването на преброителни комисии. Според вносителя Елиана Масева тяхното въвеждане ще се предотврати купуването на гласове.

Марина Дикова обясни, че НДСВ по принцип приемат една такава идея, но лично те не са направили това предложение в законодателството за националните избори, тъй като такова не е влязло в изборното законодателство за Европейски парламент.

Припомняме, днес комисията за промяна на изборнотозаконодателство вдигна изборния праг за влизане в парламента за коалиции на 8%.