Премиерът Сергей Станишев се обяви срещу задължителното гласуване, а по въпроса за провеждането на референдум предупреди, че трябва да се внимава как се формулира питането към хората, защото иначе може да се превърне в много опасна популистка игра.

Миналата седмица президентът Георги Първанов предупреди Народното събрание, че ако депутатите не подкрепят вкарването на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система, заедно с парламентарния вот той ще предложи на парламента насрочване на референдум по този въпрос.

Министър-председателят и еврокомисар Маргот Валстрьом се срещнаха със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Младите хора се интересуваха от световната икономическа криза, от евроизборите и от провеждането на референдуми. По този въпрос Станишев каза, че Народното събрание трябва има отношение към формулирането на въпроса, за да не се случва това, което стана с Ирландия за Лисабонския договор и с местния референдум за нетфопровода Бургас-Александруполис: „Референдумът е много демократичен инструмент за вземане на решения, но всеки един референдум може да бъде и много опасна популистка игра”.

Студентите се интересуваха и от гласовете, които на всички избори идват от нашите изселници в Турция. Тук премиерът отговори така: „Колко гласа получава ДПС средно на избори? Между 450 000 и 500 000 гласа на различни избори. Ако всички са активни, възможно ли е това нещо? Не, защото това пак опира до нашата активност”.

Премиерът допълни, че всеки път на избори хората имат нагласата за вълшебник, който с магическа пръчка ще реши всички проблеми и този някой „ще ни оправи”, а този израз има двойнствен смисъл в българския език.