Финансист срещу финансист, генерал срещу генерал. Така започват отсега да редят листите си основните политически сили у нас. Между ГЕРБ и БСП вече върви състезание за водачите на кандидат-депутатски листи за изборите догодина.

Двете партии пускат "разузнаване" за намеренията на основния си опонент, за да изправят срещу него достоен кандидат, научи "Стандарт" от народни избраници. Основна тема в парламентарните кулоари са не само вътрешнопартийните битки за места, но и кого ще издигне "врагът". Очакванията са, че водачи на властта ще са най-популярните министри, които да изтеглят максимален брой депутати за ГЕРБ в следващото Народно събрание. Сега управляващите имат 117 избраници, а за да могат догодина да съставят самостоятелно правителство, им трябват поне 121. Премиерът Бойко Борисов по правило не се кандидатира за депутат, така че вероятно няма да го направи и на изборите идното лято. Соцлидерът Сергей Станишев пък още не е решил къде да води.

За основния Благоевградски район се говори, че листата на ГЕРБ ще води земеделският министър Мирослав Найденов. Опонент от БСП засега му е опитният партиен кадър Емил Костадинов. Вероятният водач във Варна е регионалната министърка Лиляна Павлова. Тя ще се изправи срещу Веселин Марешки, както и срещу червения Красимир Янков. Може обаче червената листа да води и Борислав Гуцанов. Пак заради големи активности в Бургаско, за водач на депутатите в проспериращия град се спряга вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Битката с БСП там ще е повече от достойна, защото червените отново ще издигнат бившия финансов министър Пламен Орешарски. Кулоарната клюка очертава интересна битка и в Пловдив - шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова срещу бизнесмена Георги Гергов. За Хасково се спряга министърът на икономиката Делян Добрев.

Активността на министъра по еврофондовете Томислав Дончев покрай възстановяване на Перник от земетресенията го "преквалифицира" във водач на листата в миньорския град. Там опонент ще е Ангел Найденов от БСП. Още се търси достоен противник в Кюстендил за червеното острие в парламента Мая Манолова. Засега битката във Враца също ще е гореща - социалният министър Тотю Младенов срещу другата червена фурия Корнелия Нинова. Генералска битка пък се очертава в Сливен - военният министър Аню Ангелов срещу червения кмет Кольо Милев.

За София обаче предложения за мажоритарния вот още няма. Много вероятно е част от министрите да бъдат "дублирани" и в столицата. Засега като водачи от властта в отделните райони се очертават шефът на депутатите Красимир Велчев, заместникът му Димитър Главчев или шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.