Стачните комитети на трите синдиката в образованието ще обсъждат дали учителската стачка да спре или под какви форми да продължи. Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще заседава по този въпрос от 10 ч., СБУ – от 11 ч., а НУС – от 13 ч. Заседанията ще бъдат закрити за журналисти. Към 16.30 ч. се очаква общо решение на ЕНСК.

Ще бъдат формулирани искания за срещи с председателите на всички парламентарни групи и с парламентарните комисии по образование и наука и по бюджет и финанси, на които синдикатите ще настояват за увеличение на издръжката за един ученик на 1381 лв., посочи Янка Такева.

На срещите синдикатите ще поискат от народните представители да защитят това искане при обсъждането на бюджета за 2008 г. в Народното събрание, обясни Такева.

По повод Деня на народните будители от Единния национален стачен комитет вчера разпространиха обръщение до българските учители и непедагогическия персонал от системата на средното образование.

Недостатъчното финансиране на системата на средното образование през 2008 г. ще доведе до масови съкращения, затваряне на учебни заведения и ново социално напрежение, за което отговорност носи правителството – това се посочва в обръщението.