Изследователска група от института на Калифорния в Бъркли, разработва портативно микроскопно устройство наречено CellScope, с възможности за прикрепване към мобилен телефон и за увеличение от 5 до 50 пъти, пише pcworld.bg

Мобилният микроскоп дава достатъчно увеличение, за да може да служи за наблюдение на микроорганизми и изследване на различни биологични образци. Според създателите си, CellScope може да се включи към всеки съвременен клетъчен телефон, който има вградена камера, през която да се предава образът от него.

Микроскопът е оборудван даже с базирана на светодиоди осветителна система за гарантиране на достатъчно светлина по време на наблюдението.

В момента устройството е в тестов етап, след който ще е готово и за евентуална пазарна реализация. Предполага се, че пазарната цена на мобилния микроскоп няма да надхвърля 100 долара, което значи, че ще бъде достъпно практически за всички.

Изобретателите му смятат, че уредът ще е особено полезен за лекари, ветеринари, биолози и др., особено когато работят в труднодостъпни места, където осигуряването на професионално лабораторно оборудване е проблемно.