Една от светините на Сливен – паметникът на Хаджи Димитър е превърнат в тоалетна. Пръв за това алармира пред Дарик пенсионираният учител по изобразително изкуство Борис Дамянов, който е възстановил десетки паметници в областта след посегателствата на вандали. За няколко дни Дамянов освежи барелефите на монумента след съмнения, че те са заливани с киселина.

Според твърденията му, работници от „Чистотата” са превърнали вътрешното пространство на паметника в тоалетна. Един от тях, който бил хванат да уринира от реставраторите, сам се върнал да почисти, след като по случая била информирана Дора Ескидарова, началник отдел „Култура и вероизповедания” към община Сливен.

Според общинския съветник Иван Киров паметникът не се поддържа от фирмата за „Чистота”, а от фирмата за „Озеленяване”. „Работниците по чистотата започват работа в такова време, че не могат да ходят до тоалетна там и винаги с тях има проверител. Ние също сме чистили там без да ни е задължение, намираме изпражнения и много спринцовки. Аз няма да стана денонощен пазач на паметника, няколко пъти сме сменяли разбити катинари, чупят се и буквите заради метала”, коментира Киров.

Паметникът, емблема на Сливен, Хаджи Димитър, от години е наркоманско сборище, а през септември 2000 година вътре бе открит труп на наркопласъор и наркоман.

Съмненията за използване на паметника като отходно място падат и върху чакащите на тумби делата си пред Съдебната палата жители на сливенския ромския квартал „Надежда”.

Дора Ескидарова изказа съмнение, че портикът на паметника, върху който има барелефи на църквите „Света богородица” и  „Света Петка”, е бил залят с киселина, както и бюстовете на възрожденците около паметника. Това съмнение обаче бе отречено от директора на Художествената галерия „Димитър Добрович” Светослав Милев, който обяви: „Тревогата е просто фалшива. Първо, на времето оригиналният бронз беше откраднат. Това е нова отливка и основата й е смола, която е била патинирана и вследствие е избеляла. Така че няма нищо тревожно в случая, жалкото е, че оригиналните отливки бяха откраднати.”

Засегнатите детайли бяха патинирани до Великденските празници така, както обеща и изпълни Дора Ескидарова. Тя бе открита от екип на Дарик Турция за поредния коментар й: „Може би трябва да поискаме охрана, която да пази паметника и да ги отучим от този навик. Много е неприятно и съжалявам, че го научавам от вас, но отношение трябва да вземат отдел „Екология”, каза Ескидарова.

Началникът на общинския отдел „Екология” Красимира Стойчева бе в отпуск, а служителят, който упражнява прекия контрол върху парковете и градинките, Теодора Иванова потвърди по телефона, че може да ни приеме утре.

Централният градски площад на Сливен, с паметника на Хаджи Димитър, е честа арена на чествания в присъствие на официални лица. Вчера от същия площад тържествено бе изпратена мироопазваща рота за Босна и Херцеговина.

Преди години паметникът бе обект на „търговци”, използвали го за метал, а след това бе нееднократно реставриран  и освежаван. На 20 февруари „Гражданска защита” спаси сливенската светиня и фигурата на Хаджи Димитър от грозния напън на силната бора, която стовари дърво върху паметника. А днес счупена бе и женска статуя в градинката под храма „Свети Димитър”.