Делегация на Българската православна църква заминава в ранните часове на Велика събота за Йерусалим, за да донесе от  Благодатния огън за Великден. С решение на Св. Синод, тази година делегацията се оглавява от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. За Йерусалим ще пътуват още Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Негово високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийската св. митрополия, други духовници и представители на държаванта администрация. От нашата епархия в делегацията ще бъде включено духовно лице от Троян, което ще донесе Благодатния огън в Ботевград, съобщи отец Борис.

На Велика събота християните получават Свещения огън чрез тайнство, пряк свидетел на което е единствено ерусалимският патриарх. Ритуалът има 1200-годишна история.
Православните вярват, че това е същата божествена, неръкотворна светлина, която изпълвала гроба Господен, когато Синът Божи възкръсва. Смята се, че Благодатният огън има небесен произход и първите минути не пари и не изгаря. Няма научно обяснение за този феномен.