С настъпването на топлите месеци детските площадки отново се пълнят с деца, с по-големи момичета и момчета. И това е чудесно, стига да ги ползват по предназначение. Почти всеки път след посещения, площадките буквално са осеяни с всякакви отпадъци – обелки от семки, фасове, опаковки от храни, кенчета от енергийни напитки. 


През миналата година на детската площадка, която се намира на ул."17-ти ноември" и ул."Райна Княгиня", бе поставено видеонаблюдение, заради оплаквания от граждани, че се вдига много шум и детските съоръжения се ползват от по-големи момичета и момичета. Предприети бяха мерки – дежурен екип на отдел "Контрол по сигурността и обществения ред" в продължение на часове патрулираше в близост, за да не се допуска ескалиране на напрежението между деца и възрастни граждани. Детските съоръжения на тази площадка са предназначени за деца на 3-годишна възраст, но се използват от доста по-големи, което води до тяхната увреждане.


От няколко дни сигналите, че се вдига шум на същата площадка, са зачестили. При посещение на дежурен екип на общинския отдел за опазване на обществения ред, родители са изразили недоволство, че се правят забележки на децата им, за това че играят на площадката с топка и карат велосипеди върху ударопоглъщата настилка. От своя страна децата, чувстващи подкрепата на своите родители, се държат арогантно в тяхно отсъствие. Това споделиха от обществения ред. 


На 31 март дежурният оператор в общинския центъра за видеонаблюдение забелязал няколко момчета да палят огън върху ударопоглъщащата настилка на въпросната детска площадка. Веднага изпратил дежурен служител на място, при появата на който те бързо загасили огъня.


Камерите за видеонаблюдение са заснели проявите. От отдела по обществен ред апелират към родителите да реагират по правилния начин на непристойните постъпки на децата си.