В най-скоро време хората ще могат да се пекат на слънце без да се страхуват от изгаряния. Това ще стане възможно благодарение на изобретението на британски специалисти от Strathclyde University, съобщава БГНЕС.

Те са създали специална гривна, която подава цветен сигнал в случай на прекалено силно въздействие на слънчевите лъчи върху кожата. Експертите смятат, че тяхното изобретение ще предотврати множество болести, свързани с прекаленото ултравиолетово излъчване, сред които са катаракта и рак на кожата.

Тънката лента е напълнена с "интелигентни цветове", които стават розови, след като равнището на ултравиолет достигне критичната точка. Гривната е подходяща за различни видове кожа. Предполага се, че цената й ще бъде достъпна за повечето хора.

Все пак лекарите предупреждават, че гривната няма да ни избави от ползването на слънцезащитен крем. По думите на дерматолозите признаците на загар се проявяват след 4-8 часа пребиваване под слънчевите лъчи. Активността на слънцето може да бъде измамна, а симптомите от изгаряне настъпват по-късно. С помощта на иновационната гривна ще можем да предпазим кожата от ултравиолетовите поражения, надяват се учените.