Учени откриха ползван от природата метод за създаване на цвят, който никога не избледнява. Става въпрос за технология, която според тях може да замени използваните в индустрията пигменти с екстракти от растение в различни продукти, от оцветители за храни до защитни елементи на банкноти, информира БТА.

Слоеве целулоза, които отразяват специфични дължини на вълната на светлината, правят особено интензивен синия цвят в растението Pollia condensata. Това е структурен цвят в пауновите пера, бръмбарите скарабеи и пеперудите.

Проби от плодове от растението в колекции от 19 век не са загубили блясъка и интензивността на цвета си, установиха учените. Вдъхновявайки се от природата, е възможно да се създадат умни многофункционални материали въз основа на целулозата, заяви физичката Силвия Виньолини от Кеймбриджкия университет, която е ръководителка на изследването заедно с експертката по растенията Бевърли Глоувър.

Макар че плодът няма хранителни свойства, птиците са привлечени от яркия му цвят, ползвайки го вероятно за декорация на гнездата си или за привличане на мъжкари. Така те допринасят за разпространение на семената му. Това малко растение изпраща по фантастичен начин силен многоцветен сигнал с преливащи се цветове на дъгата до всяка птица в околността, допълни Глоувър.

За разлика от пигментите, структурният цвят не избледнява с времето и не се разгражда, поглъщайки светлината. Годни за консумация и базирани върху целулозата наноструктури могат да се използват като заместители на токсични багрила и на оцветители в храните, увери Виньолини.

Друго предимство на технологията е, че желаният цвят може да бъде получен чрез добавяне на слоеве в структурата, за да се отразят различни дължини на вълната на светлината, вместо да се купува нов пигмент.