Коалициите са принципни или безпринципни, а тези, които се правят след изборите, се задават от избирателя, това мнение изразиха от ДПС в коментар на думите на държавния глава, че следизборните коалиции са плод на компромис в името на властта. От движението отново обявиха, че ще гласуват срещу ветото на президента върху текстовете от Закона за избиране на народни представители, с които се вдига прагът за коалициите.
 
„Обвиняваха президента, че бил архитект на тройната коалиция, не е той архитектът, а избирателят, защото просто зададе трипартийна формула на властта”, посочи заместник-председателят на движението Лютви Местан.
 
ДПС ще запази своята тежест в политическото пространство на страната ни, обяви заместник-председателят на движението след заседание на Централния съвет на партията, който обсъди подготовката на структурите й за двата вота. Филиз Хюсменова ще води листата на движението за евроизборите. Тя беше на първо място в листата на партията и на предишния вот за български представители в ЕП.
 
За ДПС случаят със самоубийството на Ахмед Емин е приключен след становището на прокуратурата, че началникът на кабинета на лидера на движението не е бил склоняван към този акт, а мотивите му да сложи край на живота си са лични. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на движението Лютви Местан. На въпрос дали Ахмед Доган ще даде обещаната от Лютви Местан пресконференция след края на разследването, той отговори, че след констатациите на прокуратурата въпросът престава да бъде актуален и там не може да се търси сензация.