От многобройните експертизи и разпити на свидетели е категорично установено, че Ахмед Емин се е самоубил. Това съобщиха от Софийската районна прокуратура. Предсмъртното писмо е писано в 12,30 ч., но то не бе оповестено от прокуратурата. Разследването продължава, като ще се търсят мотивите за самоубийството на Емин и дали е бил склоняван към извършването му.

Говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев обобщи резултатите от разследването до момента: „Във връзка със смъртта на Ахмед Емин Хюсеин на 17 октомври 2008 г. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 127, ал. 1 НК, а именно, за склоняване към самоубийство. От извършените до момента процесуално-следствени действия, а именно, комплексната трасологична и балистична експертиза, ДНК-експертизата, двете физико-химически експертизи, двете съдебномедицински експертизи на веществените доказателства, комплексната техническа и графическа експертиза и дактилоскопната експертиза, както и от протоколите за разпит на свидетели, може да се направи категоричен извод, че се отнася за самоубийство”.

„Установено е, че пистолетът, с който е произведен изстрелът, е личното, законно притежавано оръжие на Ахмед Емин. Заключенията на експертизите показват, че фаталният изстрел е произведен от Емин, с дясната му ръка. В тази насока, освен изводите на горепосочените експертизи, безспорни доказателства са иззетите и изследваните от експертите натривки и обтривки от ръцете и дрехите на Емин”, обясни още Алексиев.

Взети са също така и обтривки от двете ръце на лицето от персонала, намерило тялото на Ахмед Емин, които не са показали наличие на следи от изстрел. В хода на разследването е доказано и че предсмъртното писмо, намерено от разследващите органи, е писано лично от Емин. То е адресирано до Доган, до съпругата на Емин и до баща му. Разследването продължава, като предстои изследване на мотивите, подтикнали Емин към този акт, в посока на установяване дали е бил склоняван към извършване на самоубийство. Предстоят разпити на свидетели, назначаване и изготвяне на комплексна експертиза – психиатрична, психологична и графологична, с оглед изясняване психичното състояние на Емин към момента на инцидента и по принцип. Очакват се заключенията и на други назначени по делото експертизи на веществени доказателства”, допълни Алексиев.

Предсмъртното писмо има дата и час – 17 октомври 12,30 ч, то е писано на български език, с личната химикалка на Ахмед Емин и се състои от 3 стр. ръкописен текст в малкото му тефтерче. В него обаче няма данни за конфликт на Емин с когото и да било. Има камери на трите входа към сараите в Бояна, но няма камера на мястото, където е намерено тялото му. Според прокурорския екип няма да се налага повторна ексхумация на тялото му, не е необходим и повторен разпит на лидера на ДПС Ахмед Доган.