Пиратството на интелектуална собственост получи тежък удар с присъждането тази сутрин на ефективни наказания на основателите на торент сайта Pirate Bay.
Четиримата шведи са признати за виновни за „подпомагане неправомерното разпространение на защитено от авторско право съдържание”, съобщи разпространителят на игри Пулсар, като се позова на информация от сайта mcvuk.com.
В ключовото дело шведският съд определи Петер Сунде, Фредрик Неидж, Готфрид Свартхолм и Карл Лундстрьом за виновни и им присъди по една година затвор.
Сайтът Pirate Bay позволява на потребителите да свалят безплатно торенти на нови телевизионни програми, филми и игри и да ги споделят с останалите.
Четиримата мъже ще трябва да платят и глоба, равняваща се на 30 милиона крони (2,4 милиона британски лири) за нанесените щети. Парите ще бъдат разпределени между редица компании, сред които Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI и Columbia Pictures.
Според ексклузивните репортажи, Петер Сунде е обжалвал решението и е поискал да продължи да управлява сайта Pirate Bay. Предната нощ той е казал на медиите, че на сутринта ще изгуби делото, като е научил за това от съдебен източник.
Минути преди да бъде произнесена присъдата, Сунде е написал на акаунта си в Twitter: „Наистина, малко е стряскащо. Преди бяха само филмите, сега дори присъдите са в обръщение преди официалното си издаване".