Кибер атаките представляват нарастващо сериозна и скъпоструваща заплаха за правителството на САЩ и за търговските мрежи, предупреди американски генерал, предаде АФП. Атаките са в мащаба от относително прости опити на тийнейджъри до високо технологичин кибер нападения, заяви генерал Джон Дейвис, заместник-командващ на обединените въоръжени сили за операции по света.

"Дори индиректната заплаха е повод за тревога за нас, защото много наши системи в армията са върху комерсиална инфраструктура. Пентагонът преди няколко месеца се сблъска с "особен червей, който ни обезпокои с проникването си във военните ни системи", каза още Дейвис. Миналата година министерството на отбраната забрани употребата на флаш памети на външни компютри, за да се противопостави на заплахата от вируси, уточнява БГНЕС.

Министерството похарчи над 100 милиона долара през последните шест месеца, отстранявайки щетите, причинени от кибер атаки, изтъкна още Дейвис. Парите са похарчени за технология и техници – включително по договори – с цел да се отговори на тези нападения, каза генералът. Като пример, той посочи, че почистването на един-единствен засегнат компютър струва между 5000-7000 долара.

Според Дейвис решаващо е да се инвестира в предотвратяването на подобни атаки, вместо да се разходват пари след това. По препоръките на секретаря, Пентагонът е решил да обучава 250 кибер експерта годишно вместо досегашните 80 студента.