Футболният клуб на Етрополе, известен като ФК „Чавдар”, е създаден през 1922 година. След влизането тази година на отбора в „Б” – професионална футболна група, той носи името ПФК „Чавдар-1922”.

Ето и няколко щриха от върховите постижения на отбора през годините:

-         през 1973 гадина отборът достига до 1/8 финал за Купата на Съветската армия. Играе срещу „Ботев”-Враца. Редовното време завършва 1:1, но в крайна сметка отпада при 4:1 за врачаните. Звездата на врачани по това време е Цветан Йончев.

-         Павлин Димитров от „Чавдар” – Етрополе пък е най-добрият футболист на отбора за всички времена. През 2001 година е удостоен на 4-то място в класацията на Етрополе за „Спортист на века”.

-         Вратарят на отбора Симеон Нинов е другото име на отбора, известно и до сега.

-         През 1983 година отборът прекъсва участието си в Зона „Витоша” – сегашната ІІІ дивизия и в следващите 22 години играе в ІV дивизия на „А”-окръжна футболна група.

-         През сезон 2005/2006 година „Чавдар”-Етрополе се завръща в ІІІ дивизия на 16-то място от 20 отбора.

-         През 2007 година отборът постига на-големия си успех в своята история, като се класира на 2-ро място след „Спортист”-Своге и добива право да играе на бараж срещу втория на Северозападната „Б” група „Ботев”-Враца.

Баражът се игра на 4 юли 2007 година на стадион „Искър” в Своге. В инфарктен мач за етрополци и след 0:0 в редовното време „Чавдар” побеждава с 3:2 „Ботев”-Враца и влиза за първи път в професионалния футбол. ПФК „Чавдар-1922” играе вече в Западната „Б” професионална футболна група.