Днес е вторият тур на местните избори в страната. На балотажа ще се избират кметове на 162 общини, на 33 района в София, Пловдив и Варна и на 1243 кметства. Общо 325 кандидата за кметове на общини са явяват на балотажа, 66 са кандидатите за районни кметове и 2504 кандидатите за кметове на кметства. В 18 населени места ще се явят повече от двама кандидати, тъй като класираните на второ и трето място имат еднакъв брой гласове.

На балотаж ще се избира кмет в Благоевград, Сливен, Бургас, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Търговище, Разград, Хасково, Русе.

Далеч по-малки по размери са бюлетините за втория тур на местните избори. В тях са бъдат отбелязани имената само на кандидатите за балотажа според поредността номерата им, изтеглени още преди първия тур на 28 октомври.

Всички избирателни секции в страната са отворили навреме. В София само една секция е отворила малко по-късно, но това не е попречило на работата, тъй като не е имало чакащи избиратели. Поради липса на гласоподаватели са закрити секциите в болници и Националното следствие. Изборният ден започна в 6.00 часа и ще продължи до 19 часа.

Навсякъде в страната изборният ден до този момент преминава нормално.

Не са постъпвали информации за проблеми в началото на втория тур на местните избори във Варна, съобщиха от ОИК. Всички секционни комисии са започнали работа.

В 11 населени места освен областния център се провеждат балотажи днес. Варненци ще избират районни кметове, а в общините от областта текат втори турове за избор на кмет на населеното място. В около 1/5 от секционните комисии е имало липсващи членове, но те своевременно са заменени, уточниха от ОИК. Всички предпоставки за протичането на нормален изборен ден са налице.

Нормално протича изборният ден и в Стара Загора. Целият личен състав на ОДП и РПУ в областта е ангажиран в опазването на обществения ред и охраната на изборните помещения в областта от 18.00 ч. вчера до края на изборния ден днес, включително с охраната и пилотирането на автомобилите, превозващи бюлетините до ОИКи ЦКМИ.

Денят за размисъл протече нормално - без сериозни нарушения и произшествия. През денонощието в областта са регистрирани две кражби и две пътнотранспортни произшествия. Двама мъже са настанени в Заведението за отрезвяване.

Изборният ден започна спокойно. Към 06.00 всички 316 изборни секции в областта, в които ще се провежда балотаж днес са предадени на председателите на СИК и изборният сен е започнал. Към 7.30 ч. в изборниия ден в Оперативния щаб към Обрастна дирекция "Полиция" не е постъпвала информация за нарушения на Закона за местните избори, нарушения обществения ред или сигнали за прояви, които биха се отразили на нормалното протичане изборния ден.

И в Бургаска област изборният ден започна нормално във всички общини и съставни селища. Секциите са открити навреме.

През вчерашния ден и до момента в Общинска избирателна комисия не са постъпвали жалби и оплаквания. Днес в Бургаска област ще има балотажи в 59 селища и в осем общини.

В Бургаска община кметове се избират на осем места. Над 1600 полицаи охраняват изборния процес. С повишено полицейско присъствие са районите, където може да се очаква купуване на гласове.

155 избиратели повече има в избирателните списъци за втория тур на изборите днес в Хасковска община отколкото преди седмица. От общинската избирателна комисия изразиха предположение, че това са младежи, които са навършили пълнолетие между двата тура.

94 115 избиратели в общината ще гласуват за кмет. Работят всички 151 избирателни секции в общината. Има няколко замени на членове на секционни избирателни комисии. Причините са различни - смъртни случаи на роднини, заминаване извън България, заболяване.

До моменти има постъпили две жалби. Те идват от ДПС и се отнасят за села в общината. Два екипа са на място и ги проверяват.

206-те избирателни секции в Русе са отворени навреме. Изборният ден протича нормално и няма постъпили жалби за нарушения до този момент, съобщиха от ОИК Русе. Направени са две замени на членове на избирателните комисии.

Нормално започна изборният ден и в София. До момента в 16 от районните избирателни комисии не са постъпили сигнали за нарушения. От ОИК уточниха, обаче, че все още не е дошла обратна информация от останалите 6 РИК.