Гласоподавателите ще гласуват с три или четири бюлетини на изборите за местна власт утре - за общински съветник на Столична община, кмет на Столична община, районни кметове и кмет на кметство.

Бюлетините за общински съветници на Столична община и кмет на Столична община се различават в широчината, а са дълги по 80 см. Най-малка е бюлетината за кмет на кметство. Това съобщи в Столичната община днес председателят на Общинската избирателна комисия в София Диана Вълчева.

Бюлетините за общински съветници, кмет на Столичната община и районни кметове са фабрично сгънати по начин, по който са оставени места за двата печата. Бюлетината за кмет на кметство не е сгъната фабрично. Гласоподавателят трябва да я сгъне по начин, по който да остави място за печатите, допълни тя.

Бюлетините се дават на гласоподавателите с един печат. Вторият печат ще бъде поставен от представители на секциите. Листата за общински съветници е със 70 позиции, като на нея са изписани имената на независимите кандидати и партиите и коалициите.

Пред секциите ще има листи с имената на всички общински съветници, обясни Вълчева. Тя каза, че изборът ще става с маркиране на квадратчето срещу избраната позиция. За недействителни ще се смятат празните бюлетини или тези с отбелязани повече от едно квадратчета.

Председателят на Общинската избирателна комисия в София допълни, че за недействителни ще се смятат бюлетините, в които маркирането засяга съседно квадратче, наличието на буквено или цифрено изображение върху бюлетината, бюлетини, които не са фабрично изработени и бюлетини, които нямат втори печат.

След извършването на избора гласоподавателят ще поставя интегралните бюлетини в пликове. Бюлетините не могат да се изнасят извън секциите. Диана Вълчева поясни, че гласоподавателите имат право на една грешка, като след унищожаване на старата им бюлетина, те могат да направят избора си отново.

Хората с увреждания ще могат да гласуват в районните си секции, в специализирани секции за хора с неравностойно положение или във всички секции на Столична община чрез попълване на декларация.

Ако не гласуват в района, в който живеят, гласоподавателите с увреждания ще имат право да гласуват единствено за кмет на Столична община и общински съветници, поясни Вълчева.

Тя припомни, че членовете на Общинската избирателна комисия ще приканват в утрешния ден хората да не влизат в "тъмната стая" със записващи устройства и ще разчитат на техния граждански избор и добросъвестност.

Утре в 8.00 часа в Столичната община представители на Общинската избирателна комисия ще оповестят дали има възникнали проблеми в изборния ден, дали са отворени всички секции в Столичната община и ще съобщят първите резултати за избирателната активност.