Ракета от зенитно-ракетен комплекс "Куб" се самовзриви след изстрелването й на 50 метра от установката по време на учението, което се провежда полигона "Шабла".

Свидетели на инцидента станаха президентът Георги Първанов и министърът на отбраната Николай Младенов. Взривът се размина без пострадали, но прекъсна за минути зенитните стрелби, след което те продължиха по график.

При инцидента на учението в Шабла се е взривил двигателят на ракетата, а бойната й глава е паднала в морето, откъдето ще бъде извадена от водолази. „За съжаление инцидентът показва, че се работи със стара техника. Изводът е, че трябва да се върнат приоритетите на въоръжените ни сили", коментира Николай Младенов.

При посещението си на полигона президентът Георги Първанов пък коментира някои актуални теми. Според него още е рано за цялостна оценка на първите стъпки на новото правителство. Първанов допълни, че са минали само 40 дни, а трябва да минат поне 100, за да се направи такава оценка. По думите му обаче, трябва да имаме сериозна антикризисна програма, която да не се свежда само до икономиите, до свиването на администрацията и на отделните дейности, а да стимулираме мерките за изхода от кризата. Такъв план той все още не е виждал, но би подкрепил.

Ситуацията на криза предполага свиване на разходите, включително и в областта на отбраната, каза още Първанов. Той заяви, че до него не е достигала информация за доклад на ДАНС, в който има имена на корумпирани министри от кабинета „Станишев". По думите му, такъв супердоклад, който да визира 10 министри, едва ли е възможен. „Ако някой е поръчал такъв супердоклад, той трябва да поясни за какво става дума", беше категоричен Първанов.