До 10,00 часа в община Стара Загора са гласували 8080 души. Това е 5,44 процента от имащите право на глас, съобщи Снежана Станкова, говорител на ОИК. Заедно с навършилите пълнолетие през изминалата седмица броят на гласоподавателите в общината е 148 412 души Няма жалби или сигнали за нарушения.

Почти три пъти по-ниска е избирателната активност към този час в община Самоков в сравнение с първия тур на местните избори миналата неделя, съобщи  Николай Малчев - говорител на общинската избирателна комисия. Малко над 4 процента е избирателната активност към почти 13 процента от миналия тур, поясни той. Досега няма подадени сигнали и жалби за нарушения по време на изборния процес. Тази сутрин в 6.00 ч. са отворили всички 65 избирателни секции в общината.

С три процента по-висока е избирателната активност към 10.00 ч. в сравнение с тази на първия тур на местните избори, каза Миглена Бориславова, председател на общинската избирателна комисия в Своге. Регистрираната избирателна активност в седемте селища, където има втори тур за избор на кмет на кметство е 14% срещу 11% на първия тур. В общинската избирателна комисия има подадени сигнали за агитация в изборния ден, каза Бориславова. В 6.00 ч. тази сутрин са отворени 10 избирателни секции в седемте селища, където днес има втори тур.

Под един процент е избирателната активност в община Елин Пелин - шест пъти по-ниска от регистрираната избирателна активност към този час на първия тур на местните избори, каза Малина Войкова - председател на общинската избирателна комисия. Няма подадени жалби и сигнали за нарушения на изборния процес. Изборният ден е започнал в 6.00 ч. тази сутрин във всичките 32 избирателни секции в общината.

По-висока е избирателната активност към 10.00 ч. в сравнение с първия тур на местните избори в община Ихтиман, съобщи Цанка Кючукова - председател на общинската избирателна комисия. На втория тур избирателната активност 13.44%, а на първия тур е била 11.88%, поясни тя. До момента има подадена само една жалба за наличие на агитационни материали в близост до избирателна секция в село Черньово, материалите са отстранени, съобщи още Кючукова. Изборният ден в 29-те секции на общината е започнал в 6.00 ч. сутринта.

От началото на изборния ден до 10.30 часа в Шуменска област са гласували едва 9.3% от имащите право на глас.

Най-активни са избирателите на община Каолиново - 24.32%, следвани от община Смядово - 23.35% и община Никола Козлево - 17.19%. В останалите 6 общини процентите са следните: Върбица - 16.04%, Венец - 14.14%, Велики Преслав - 12.66%, Нови пазар - 10.31%, Каспичан - 8.91% и Шумен - 6.65%. 152 906 са избирателите, които имат право да гласуват на днешния балотаж в Шуменска област.

Близо с 2,5% е по-ниска избирателната активност в община Бургас към 10,15 ч. в сравнение с първия тур на местните избори миналата неделя. Гласувалите до този час на балотажа са 6,92% или 12 868 души.

Най-активни са жителите на с. Димчево. Там през секциите вече са минали 39,87% от избирателите. Най-малко гласували има в териториална дирекция "Освобождение" в град Бургас, която обхваща територията на к-с "Меден рудник".

На втория тур на изборите в Бургас за кметското място се конкурират кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов и собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов, издигнат от Атака.

От началото на изборния ден в Общинската избирателна комисия са постъпили две жалби, и двете от една от партиите. Те са за това, че застъпници на другия кандидат са носели баджове с неговото име в избирателните помещения. Според комисията това не представлява агитационен материал и затова жалбите са отхвърлени като неоснователни.

На балотажа право на глас в община Бургас имат 185 863 души. Кметове се избират в областния център и осем съставни селища. В областта най-активни са в Малко Търново - там правото си на вот са упражнили 31,71%. Най-ниска е активността в бургаската община.

3,11% е избирателната активност в община Варна към 11 часа, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Най-много са гласувалите в село Звездица - 18,23%, а най-малко във варненския район "Младост" - 1,16%. Активността в останалите райони е следната: "Одесос" - 2,84%, "Приморски" - 2,49%, "Владиславово" - 4,19%, Аспарухово - 9,57% и в село Тополи 11,85%. Изборният ден протича нормално. До момента в ОИК няма постъпили жалби или сигнали за нарушения.