Частични местни избори за кметове на общини и кметства се провеждат днес в много населени места в страната, както и в районите „Илинден" в София и в пловдивския район „Източен". В Пловдив мъж почина от вълнение в предизборната нощ.

30 процента е била избирателната активност в община Руен към 12:30 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия там Мустафа Халиф. Към момента няма сериозни нарушения. Изборният ден протича нормално. В Общинската избирателна комисия са постъпили жалби от политическите партии ГЕРБ и ДПС. Те са за неправомерна агитация в изборния ден. В една от жалбите на партия ГЕРБ се съобщава, че председателят на СИК в село Преображенци, община Руен, констатира, че група от шест души, в присъствието на старши сержант Емил Стоянов Христов, ангажиран с охраната на секцията, осъществявали агитация в коридора сред избирателите, като им посочват на изнесеното табло с кандидатите да гласуват с определена бюлетина. Според ГЕРБ нарушения имало и в селата Разбойна, Струя и Добра поляна.

52% е избирателната активност към 11 часа в село Раздол, община Струмяни, където също се провеждат частични местни избори. 214 души имат право да упражнят правото си на вот там. Най-възрастният избирател е на 97 години, а най-младият е на 25 години.

При сравнително слаба активност преминават частичните избори в столичния район „Илинден" и в район „Източен" в Пловдив. Избирателната активност в пловдивския район към 12.30 часа е била едва 5,6 процента. Осем кандидати се борят за кметското място там. По информация на агенция „Фокус" 63-годишен мъж от кв. „Столипиново" е починал от инсулт в предизборната нощ вследствие от вълнение за кого от кандидатите да даде гласа си. По думите на сина на починалия - Стефан Георгиев, върху баща му е бил упражняван натиск през последните дни от представители на различни партии. Според Стефан отделни партии атакуват големи фамилии преди изборите като тяхната, която се състои от шест големи семейства, за да печелят гласове.