Да се налагат глоби на гражданите и фирмите, които не спазват правилата за разделното събиране на отпадъци.

За това настояват от организациите за оползотворяване на опаковки, цитирани от БНР. Те искат общините да осъществяват по-строг контрол, така че да се спазват принципите за разделно сметосъбиране от предприятия, собственици на хотели, ресторантьори, търговски обекти, работещите на пазара, както и гражданите.

Според прокуриста на „БУЛПАК" Милен Димитров това е необходимо за да може във фирмите, които се занимават с преработване на отпадъци да попада по-качествена суровина. Това на свои ред ще намали и разходите, които се правят за разделното сметосъбирането.

Важното е да се знае, че тези разходи се плащат от всички нас, отбеляза той, като уточни, че всеки един потребител плаща при купуването на дадена стока заплаща продуктова такса за опаковка.

Достатъчно е 50% от населението да започне да практикува разделно събиране на отпадъци ежедневно, коментира Кирил Здравко, изпълнителен директор на „ЕКОПАК". Това според него ще е и заразителен пример за останалата част от хората.

Организациите настояват още такса смет да е не на базата на данъчната оценка на имота, а според количествата отпадъци, които изхвърлят семействата или фирмите. Те искат също да се въведе задължение за използване на стоки от рециклирани опаковки.