Рано тази сутрин българският шампион ЛукОйл-Академик отпътува за Латвия, където утре вечер от 21,00 часа среща АСК Рига в първия мач от осмото издание на втория по сила европейски клубен турнир по баскетбол за мъже за Купата на УЛЕБ.

Мачът между двата тима е специален - освен че ще постави началото на турнира, с него ще се ознаменуват и 50 години от излъчването на първия европейски клубен шампион. Академик и Рига са играли финал през сезон 1957/58 г. и на 5-ти ноември 2007 г. ще се чества годишнината от славния мач между двата тима.

С ЛукОйл Академик за Рига пътуват някои от баскетболистите от славния отбор от 1958 г. - Георги Панов, Любомир Панов и Виктор Радев, както и 87-годишният Божидар Такев, треньор на Академик преди 50 години. УЛЕБ предвижда в тържеството да участват по четирима от ветераните, като е планирана и специална вечеря в неделя в хотел "Латвия".
Божидар Такев пожела успех на българския тим и каза, че българския отбор може отново да стигне до финал, ако разбера, че това е отборна игра.

"Не мога да повярвам, че е изминал половин век от този финал. Български отбор може отново да е на финал, ако разбере, че баскетбола е игра, в която има отбор, а не се следи индивидуалната статистика", каза Такев.

Старши треньорът на "студентите" Желко Лукаич вероятно няма да може да разчита на контузените Мурило да Роса и американският плеймейкър Стевин Смит. Те обаче отпътуваха с тима за Латвия.

"Двубоят наистина е по-специален заради годишнината и това, че с нас пътуват ветерани от славния тим на Академик. Аз лично не веднъж съм потвърждавал, че преди 50 години именно българите са ни учили на баскетбол. Състезанието, което предстои ще е безкрайно трудно и всеки кош ще е важен, но ние ще се борим. Не съм съвсем наясно с истинските възможности на отбора, защото за първи път се събираме в цял състав, докато в България се справяме наистина добре. Латвийският Рига е тежък съперник и може би от голямо значение е борбата под двата коша. Наистина Да Роса и Смит са контузени, но имаме  играчи, които могат да се справят също толкова добре. Този турнир е отборен, предстоят ни 10 мача, които няма да са никак леки", заяви сръбският треньор на шампионите Желко Лукаич.

"Започваме участието си в Купата на УЛЕБ тази година с надеждата да се представим по-добре от миналите ни игри. За мен това не е нищо ново като усещане. Все още не знам какви са реалните възможности на отбора, защото не сме били в пълен състав. Присъствието на ветераните ни задължава да се представим достойно", каза капитанът на ЛукОйл-Академик Тодор Стойков.

В групата на Лукойл Академик (група Н) са още италианският Бенетон Тревизо, украинският БК Киев, германският Артланд Драгонс и френският По Ортез.