Българският еврокомисар Меглена Кунева е водач на листата на НДСВ за евроизборите, стана ясно след заседание на политическия съвет на партията. Жълтите избраха деня, на който преди четири години беше подписан договорът за присъединяване на страната ни в ЕС, за да представят кандидатите си за български представители за ЕП.

На второ място в листата е Антония Първанова, на трето е говорителят на партията Станимир Илчев, на четвърта позиция е сегашният единствен жълт евродепутат Биляна Раева, а осма позиция заема певицата Деси Добрева.

Водачът на листата Меглена Кунева каза, че е получила подкрепата на председателя на ЕК Жозе Барозу да участва в евровота, като е взела триседмичен отпуск. Тя обясни, че съществува възможност, ако бъде избрана за евродепутат да отстъпи мястото си в Европейския парламент на следващия в листата, за да остане еврокомисар до края на мандата си, но не е мислила по въпроса дали да го направи и най-вероятно след изборите ще реши. Ето какво още казаха Меглена Кунева и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски при представянето на листата:

„Всъщност обичам да се явявам на избори. Аз винаги съм била директно избирана и за мен това е много важно, много важен знак на доверие. На мен ми се струва, че е повече от нормално да покажа този жест на уважение към Европейския парламент. Не всеки комисар решава да се яви на избори. Да, наистина предложението дойде от България и много, много благодаря на всички, които ме подкрепиха, които издигнаха моята кандидатура, аз не мога да кажа „не” на хората”, коментира Меглена Кунева.

„Европейският парламент олицетворява този фантастичен проект, който е Европа. Тук ние имаме възможност да се научим от тях и те от нас – ние да защитим нашата национална политика, но същевременно с тяхната подкрепа и помощ да модернизираме, да ускорим процеса на реформи в собствената си страна. Струва ми се, че това е много по-важно от представата, която имат някои хора и казват: „Какво от това, ако 17 души отидат в Брюксел на много значими заплати”, подобни симплизми и  неща, които не отговарят на реалната функция..., така че ви предстои много работа”, посочи лидерът на партията Симеон Сакскобургготски. Според него НДСВ е европейското лице на  съвременната българска политика.