„С партията трябва да уточним има ли критерий кой, защо и как посочва лицата, които да заемат даден пост. Не може решението на никого да бъде лично усмотрение или хрумване. И на Тодор Жвиков не е било такова, затова е бил 35 години" - това каза Татяна Дончева в предаването „Денят" на Дарик, коментирайки причините за неучастието си в следващите парламентарни избори.

На въпрос би ли се чувствала добре политически в лоното на друга партия, различна от БСП, Дончева отговори: „Партията трябва да бъде различна от това, което е. Това трябва да бъде партия, в която човекът значи нещо. Защото хората в политиката имат ключово значение. Това, което е в момента, е състезание на табели и политически реклами. Нито ме интересуват, нито ще участвам в това".

Изказването на политолога Иван Кръстев, че „когато отвратените си тръгват, идват отвратителните", тя коментира: „Трябва да стане насищане на отвратителни хора, за да се даде категоричен и ясен отпор, в общ интерес". На въпрос дали изпитва отвращение към някого, тя отвърна: „Да, разбира се. Това са стъпки, продиктувани от такива обстоятелства". Дончева отказа да каже от кого е отвратена в политиката, но допълни: „Ако вземете книгата на Карбовски за Лили Иванова, можете да намерите убийствени аналогии и заключително чувство на отвращение".  

„12-годишната ми политическа биография не може да ми вземе никой. Може да има хора, които да ме харесват и такива, които ме отричат, но аз не съм господин Никой в българската политика и не съм сянка", категорична бе Татяна Дончева.