Още от следващия месец на тази година да се забрани изцяло тютюнопушенето на закрити обществени места. Това предложи Рамадан Аталай от ДПС по време на дискусията в парламента по второто четене на промените в Закона за здравето, в който тази забрана се въвежда от юни догодина.

При дебатите народните представители се разделиха на пушачи и непушачи. Председателят на здравната комисия в НС Борислав Китов каза, че не бива да се бърза с тоталната забрана на пушенето на обществени места, тъй като в условията на криза трябвало да се мисли и за българския туризъм. Той призова да не се правим на по-големи католици от папата. По думите му трябва да се вземат мерки за спазване на сегашната частична забрана.

Според Рамадан Аталай е несъстоятелно да се твърди, че като дойдат туристите у нас, няма къде да пушат. "Това не изисква никакви инвестиции от ресторантьорите и хотелиерите, освен да махнат пепелниците от масите", посочи той.  Според него на пушачите трябва да бъде забранено дори да палят цигара пред заведението. Според Руденко Йорданов от левицата, който подкрепя пълната забрана, тя не може да се въведе от следващия месец, защото по думите му трябва да се пренастрои целият ресторантьорски и туристически бизнес. Йорданов смята, че не е нормално да плаща еднакви здравни осигуровки с тези на един пушач.

Анастасия Мозер също поиска депутатите да дадат личен пример, защото и в момента пушели в Клуба на народния представител, където това е забранено по принцип. „Когато някой отива да им прави забележка, те едва ли не го подгонват и  не го пребиват", каза тя.

„Ясно е, че днес не можем да забраним в едно балканско село, някъде, където мъжът върви пръв, а пък жената след него, да забраним вкъщи да се пуши, когато е бременна тя, но и това трябва да стане някой ден", отбеляза Атанас Щерев от БНД.

„Защо някога пък и Европа да не вземе пример от България. Защо първо вие пушачите, заставайки на тази трибуна, не кажете отказваме да пушим в колата, дори когато няма деца, зад жените си когато се движим заедно с тях, макар че не съм видял често народен представител да се движи с жена си", попита колегите си Рамад Аталай.

Олимпи Кътев от НДСВ каза, че си плаща акциз за цигари, бира и горива и не кара непушачите да ходят там, където той пие и пуши. Той ги призова да си седят вкъщи или да предпочетат сладкарница.

Очаква се гласуването да е утре сутринта.