Американските инженери от дълго време се опитват да сложат самолет в ракета и да го изпратят на мисия да обикаля в атмосферата на Марс. Сега те имат и потенциален купувач на идеята – агенцията DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) към Пентагона.
По-рано през тази година DARPA започна програма, наречена “Бързо око” (Rapid Eye), чиято цел е да разработи дистанционно управляван самолет, доставен от ракета, който ще лети над природни бедствия или други „горещи точки”. Основната идея е да се осигури първоначален бърз поглед върху сцената на действията, писа msnbc.msn.com.
Инженерите от калифорнийския център за изследвания Ames на НАСА, както и от Langley във Вирджиния, които работят върху конкурентни проекти за „планетарен самолет”, са започнали да дискутират с представители на DARPA прилагане на някои техни идеи за нуждите на Земята.
Още от 70-те години на миналия век редица инженери и учени от НАСА са мечтаели за създаване на безпилотен самолет, летящ над повърхността на Марс с цел да направи снимки от по-близко разстояние и някои други проучвания. Правени са и много предложения за решаване на проблема, като например мисия за доставяне на самолет на Червената планета.
Никое от предложенията обаче не било прието, заради проблеми, свързани с бюджет, научни и технически предизвикателства. Но в момента идеята за слагане на самолет в ракета и пускането му, след като ракетата стигне до Марс, вече не изглежда толкова технически радикална.
Използването на такъв самолет за земни цели може да е инспирирано от НАСА, но DARPA първа взе решение да приложи подхода за нуждите на националната защита. Изпратен към Червената планета, самолетът би летял в тънката марсианска атмосфера на височина между 1524 и 3048 метра. На Земята това се равнява на летене на височина от 30 480 метра – перфектната височина за наблюдение.
Концепцията за използване на ракети за разпространяване на сензори по възможно най-бърз начин до всяка гореща точка на света е цел и на инициатива на Американските въздушни сили. От НАСА казват, че макар и проектът “Бързо око” да има за цел да обслужва президента, то подобен самолет може да се използва и за поддръжка на военния персонал, намиращ се на бойното поле.
В реален земен сценарий безпилотната система би осигурила бързо наблюдение, докато бъдат доставени и други сензори за дадената гореща точка. Сред тях се включва и самолетът Ultra Long Endurance Aircraft, който DARPA разработва в момента.
Според описание на програмата Rapid Eye, публикувано през юли, нейната цел ще бъде разработване на безпилотен самолет, който лети на голяма височина и се задържа дълго време във въздуха. Той ще може да бъде изпращан от САЩ до всяка точка на света за 1-2 часа посредством ракета, за да събира информация, да наблюдава, разпознава и комуникира.
Подобни машини ще могат да стоят във въздушното пространство до пет години, поддържани от автономна система за презареждане с гориво, която също се разработва в момента.