Свързването на понятието „свински грип" със свинете и тяхното месо нанася за кратко време огромни щети на производителите на свинско месо. Това каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов в предаването „Денят" на Дарик. По-рано през деня той обясни, че „съмненията, че консумацията на свинско месо е опасно за здравето на хората, са абсолютно неоснователни. Свински грип и заболяване при свинете няма".

Проф. Никола Белев - президент на регионалната комисия на Световната организация за здравеопазване на животните, обясни, че до момента никъде в света няма заболяло прасе от този вирус. Поради това се счита, че неправилно е дадено наименованието „свински грип". „Нашата организация излезе с предложение повече да не се говори за свинки грип, а за северноамерикански или за това, което е сполетяло континента Америка", каза той.

И проф. Велев, и министър Цветанов бяха категорични, че не може да се прави аналогия с птичия грип, при който имаше опасност от заразяване при контакт с животно, носител на вируса. По думите им хората спокойно могат да консумират свинско месо, преминало през термична обработка.