41-годишната жена и 5-годишното й дете, заразени със свински грип, са добре. Заболяването е преминало сравнително леко, каза в Стара Загора министърът на здравеопазването доктор Евгений Желев. Майката и момченцето, настанени в Инфекциозното отделение на старозагорската болница, предстои да бъдат изписани.

За мен този случай е приключен, каза здравният министър доктор Евгений Желев. Най-вероятно този следобед или утре майката и детето ще бъдат изписани. И двамата са в добро здравословно състояние. Направени са съответните проби, проведено е необходимото лечение и ситуацията е овладяна. "Детето е с вродено заболяване. При проведеното лечение няма странични ефекти. Характерно за случаите в Европа е, че протичат сравнително по-леко", допълни той.

Д-р Желев каза още, че всички, които са имали контакт с майката и детето, са изследвани. Контактните са около 12 души от Стара Загора и Пазарджик. По време на посещението си в Инфекциозното отделение министърът на здравеопазването каза още, че броят на заболелите в България ще нараства, тъй като все повече хора ще пристигат в страната. Той допълни, че България е готова да посрещне това предизвикателство.