14-годишният Кристиян Григоров от Етрополе, който на концерта на “Българската Коледа” разплака дори президента, взриви аудиторията на “ВИП Брадър” в четвъртък вечерта. Сляпото момче, приковано в инвалидна количка от 10 г., се яви, за да спаси от елиминация своя любимец Део.
С двете си песни, с топлите си думи за болните деца всъщност той направи много повече от това да гарантира връщането на фаворита си в къщата. Събра рекордните 123 370 лв. от есемеси. Досега номинираните за изгонване печелеха по 20-30 хил., като най-много вдигна летвата пак Део преди седмица с около 40 хил.
Крис изпълни първо песента "Пътувам" с бившия вокал на D2 Дичо. Само за 5 минути реагираха 20 000. По сценарий трябваше да е само това, но окрилени от успеха, решихме да има и още една - "Стара икона" на дует "Шик" и Краси Гюлмезов, обясни вчера развълнуван осмокласникът.
Когато преди няколко дни му се обадил Жоро Тошев, продуцент на шоуто на Део, Крис страшно се зарадвал. Той не го познавал лично, но му бил страшен фен. Нямало време за много репетиции, но нищо не било в състояние да го спре.
Дори болките в счупения крак, опериран 2 пъти съвсем скоро, не го отказали Желанието ми да подкрепя Део и каузата на слепите деца беше по-силна от всичко, каза той.
Крис останал доволен, че с Део открили общи приятели от училището за незрящи "Луи Брайл". Момчето учило там до 3-и клас, а бащата на Део пък бил учител преди време на същото място. Двамата се разбрали да поддържат връзка по интернет. Казах му, че задължително трябва да остане докрай и да победи, сподели Кристиян.
Залагал на него, защото имал златно сърце, помагал на много деца и на хора с увреждания. Обожавал чувството му за хумор и не вярвал на лошите приказки за него.
Бил убеден в смисъла на благотворителното риалити. Вместо да отделят за излишни неща, нека хората дадат пари за операция на слепи, за нуждаещите се и да не съжаляват, казва той.
Кристиян е сляп по рождение. Случаят му е от най-тежките - не вижда нито силуети, нито форми, светът му е тотална тъмнина и няма шанс за промяна.
На 4-годишна възраст започва да чупи краката си и постепенно спира да ходи. За първи път го оперират през 2000 г. в Горна баня и оттогава няма край. От 10 г. не ходя и половината от времето си съм прекарал в гипс, разказва той. Вероятно болестта му е била вродена, но се е отключила по-късно. Става въпрос за остеогенезис имперфекта - тежка болест, при която плътността на костите е силно намалена.
Кракът му се чупи дори при обуване на чорап или обувка. Сега е с плаки и с винтове в краката, които помагат за изправяне на костите.
Болестите не ми пречат, правят ме по-силен, категоричен е Кристиян. Според него хората с увреждания били по-твърди от останалите.
Интересите му са разностранни. Слепотата не го спирала и непрекъснато четял. Получавал брайлови книги и списания от София. Майка му и сестра му също му четели. Вече имал зад гърба си над 300 заглавия.
Преди 4 г. започнал да пише и през 2006 г. издал първата си книга "Моят живот". Диктувал я на кръстницата си. В нея разказвал "как едно различно дете се бори за щастие със силата на музика, стихове и разкази, но най-вече с мечти". Започнал е и поредица романи, наречена "Седемте невероятни приключения". Първият - "Хог и неговата банда" вече е готов и чака издател. Той е за пирати и морски приключения. Втория пише сега. Той е "Непристъпният остров" и е за канибализма в района на Тихия океан. Не съм виждал света, но съм прочел десетки книги за мореплаватели и откриватели на далечни земи, обяснява той. Останалото оставял на въображението.
Текстовете диктувал или пишел на брайловата си машина, а след това преписвал на лаптоп.
По музиката се запалил от 4-годишен. Започнал да пее от момента, в който се появил проблемът с краката му. Участвал години наред в хора на работилница "Таланти" и имал десетки концерти. Майка му и баща му му помагали в музикалното развитие. Пеел на 15 езика. Сега бил запален да учи френски, защото го намирал за романтичен и красив.
24 ЧАСА.bg