Повечето потребители намират настройките и услугите на мобилните телефони твърде сложни. Две трети от анкетираните в британско проучване са на подобно мнение за днешните хендсети.
Около 95% от потребителите биха искали да пробват нови мобилни услуги, които са активират по-лесно, твърди изследването на Coleman Parkes.
Сложността на настройките възпира 45% от потребителите да преминат към нов, още по-претоварен с възможности модел. За 61% от анкетираните настройката на хендсета е досадна, колкото промяна на банкова сметка.
Нещо повече, две трети от анкетираните смятат, че сложността на телефоните води до загуби за мобилните оператори. 75% пък твърдят, че биха сменяли по-често хендсетите си, ако процесът по настройка е по-опростен.
Освен това мобилните телефони сега са по-скъпи, отколкото преди четири месеца, което допълнително усложнява ситуацията, коментираха неотдавна анализатори от CCS Insight.
Почти единодушно потребителите искат услуга, която автоматично копира номерата, съдържанието и други данни от стария телефон в новия. Три четвърти от анкетираните се страхуват, че ще загубят данни при смяната на телефона си.
Потребителите очакват да могат в рамките на 15 минути да приведат в готовност и да се чувстват комфортно с новия си хендсет. На практика обаче, тази задача им отнема близо един час.
61% от анкетираните са се отказали от приложения като имейл, сърфиране в уеб и изпращане на съобщения с картинки, поради това, че са се сблъскали с проблеми в опитите си да ги използват.
Междувременно, скорошно проучване на Opera, разработчик на едноименния браузър, установи двоен ръст на мобилното сърфиране през миналата година. Ръстът се обяснява с желанието на потребителите да ползват уеб навсякъде и по всяко време.