Достъпът на милиони потребители до Google бе отрязан заради технически проблем и те останаха без търсачка, имейл и други услуги за около час, а настъпилото объркване напомни за растящата зависимост на обществото от тази технологията, предаде АП.

Компанията обясни затруднението с проблем, заради който твърде голяма част от трафика бил прекарван през компютри в Азия, което така претоварило системата, че около 14 процента от потребителите са имали затруднения с най-популярната търсачка и други свързани услуги.

Google се използва от стотици милиони хора и дори дребна повреда, засягаща малък процент потребители, може да даде огромно отражение. Само в САЩ за месец в Google се задават над 9 млрд. търсения.

В стремежа си да задържи настоящите и привлече нови потребители, така че да продава повече интернет реклама, Google инвестира милиарди долари в създаването на широка компютърна мрежа, която снижава рисковете от аварии.

„Работим здравата, за да направим услугите си свръхбързи и "винаги на линия", и е крайно неприятно, когато се стигне до ситуация като сегашната. Много съжаляваме за случилото се и можете да бъдете сигурни, че ще полагаме още повече усилия това да не се повтаря", каза висш мениджър от фирмата. (БТА)