Директорът на фирмена политика към Европейската федерация на металоработниците Тони Мърфи не бе приет от ръководството на ЕПИК. Г-н Мърфи и придружаващите го лица – Здравчо Здравчев – председател на Националната федерация “Техническа индустрия, наука, информатика” към КТ “Подкрепа”, Мирослав Миков – председател на синдикалната организация в ЕПИК, Цветомир Станчев и Антон Бецов – председатели на синдикални секции в завода, чакаха повече от половин час шефа на охраната, който да извести ръководството на дружеството за тяхната визита. Оказа се, че програмата на изпълнителния директор на ЕПИК Ерик Де Кандидо е претоварена и той няма да приеме гостите. Де Кандидо предложи на европейския синдикалист да зададе предварително своите въпроси в писмен вид и да си насрочат среща през следващата седмица. Тони Мърфи прие да дойде отново от Белгия, за да се срещне лично с ръководството на ЕПИК.

Синдикалистите поискаха да разгледат завода, но не бяха допуснати вътре. Мотивът на охраната бе: "Тук има вътрешни правила, които трябва да се спазват!". 

“Представителите на синдикатите имат право да посещават предприятията по всяко време. Това е регламентирано в българското законодателство. Вътрешните правила не трябва да противоречат на законовите разпоредби” – заяви от своя страна  Здравчо Здравчев.

Утре Тони Мърфи и Здравчо Здравчев ще се срещнат със служители на Областната инспекция по труда, за да се поинтересуват какви предписания и санкции са наложени срещу нарушенията на трудовото законодателство в ЕПИК.

От началото на миналата година до този момент ръководството на синдикалната организация е изпратило 44 писма до управителя на ЕПИК. Чрез тях са подадени сигнали за нарушения на Кодекса на труда, направени са и редица предложения за промени в правилника за вътрешния ред. Отговори на писмата обаче няма.